Cea Mai Buna Baterie Auto 2024

Acest site foloseste linkuri de afiliere: daca faceti clic pe un link, este posibil sa castigam un comision.

Creeaza Gratuit un Funnel Care Vinde! - Site Web Gratuit!
Oferta limitata: inregistreaza-te gratuit pe viata! (include 3 tuneluri de vanzare, 2000 de contacte și e-mailuri nelimitate de trimis!)

S-ar putea sa te intereseze si ➤ Cel Mai Bun Whisky

Ad

Cum sa alegi cea mai buna baterie auto?

Cea mai buna baterie auto este un acumulator cu incarcare rapida ce ofera curent pentru pornire, pentru aprindere si iluminare. Practic, bateria auto are ca si principal scop pornirea motorului vehiculului. Acumulatorii auto pot fi folositi in diferite aplicatii, insa, in cazul in care aceasta se descarca, masina nu mai porneste, iar conducatorul auto este pus in situatii delicate. Bateriile auto nu tin decat cativa ani, nu s-a descoperit inca modelul care sa reziste la infinit in urma unor cicluri de incarcare-descarcare.

Tipuri

E bine sa stim ca in general bateriile auto sunt de doua tipuri: baterii auto cu acid si bateriile auto alkaline. Daca nu stii inca ce tip de baterie are masina ta poti cauta foarte usor pe pagina producatorului. Dupa ce afli, iti putem spune cu drag mai multe despre fiecare tip de baterie.

Bateria auto cu acid

Bateria auto cu acid este cea mai populara de pe piata in momentul de fata. Daca masina ta functioneaza pe o astfel de baterie, sfatul nostru este sa gasesti un model care este compatibil si care nu are nevoie de mentenanta. In cazul in care nu poti gasi decat ceva care are nevoie de mentenanta periodica, vei fi nevoit fie sa mergi la un service cu ea fie sa completezi tu cantitatea de acid periodic pentru ca aceasta sa fie incarcata si sa functioneze bine.

Bateria auto alkalina

Bateria auto alcalina este mult mai rara. Se gasesc foarte putine modele pe piata insa daca iti doresti un astfel de model iti vom explica pe scurt diferenta. Bateria alcalina creeaza energie pe baza reactiilor chimice dintre zincul si dioxidul de magneziu din interiorul ei. Bateria cu acid creeaza energie doar pe baza solutiei de acid care este formata din electrolit de acid sulfuric si apa, in procentaje exacte.

Compatibilitatea

Cand vorbim despre compatibilitate facem referire la dimensiunea si la amperajul pe care bateria le are. In manualul vehiculului vei intalni si inaltimea bateriei in milimetri sau alte unitati de masura conform standardelor din tara de provenienta a masinii. Poti sa te orientezi si dupa bateria de acasa masurand-o sau luand-o la magazin.

Dimensiunea

Dimensiunile acumulatorului sunt extrem de importante, poate unul din criteriile care nu poate fi trecut cu vederea. Aceste dimensiuni pot fi gasite in manualul autovehiculului sau pe vechea baterie. In cazul in care dimensiunile bateriei nu corespund, aceasta nu va incapea in lacasul specific din interiorul autoturismului.

Data de fabricatie

Pe bateriile auto vei gasi inscriptionate anumite informatii. In primul rand, nu lua niciodata o baterie auto care este mai veche de 6 luni deoarece poate sa fi suferit deja anumtie probleme si sa nu mearga bine. Daca nu stii cum sa afli cand a fost fabricata, uita-te pe baterie dupa indicatoare cum ar fi D/8 sau E/9. Litera A corespunde lunii ianuarie, B lunii februarie si tot asa. Cifra din coada indica anul de fabricatie.

Capacitatea

Capacitatea unui acumulator auto se masoara in Ah (amper-ora). Acest indicator este mentionat pe eticheta produsului si indica capacitatea de stocare a electricitatii. Aici trebuie sa fiti atenti sa nu procurati o baterie cu capacitatea prea mica – nu va oferi destul curent, dar nici o baterie cu capacitatea prea mare – alternatorul masinii nu va reusi sa o alimenteze. Spre exemplu: pentru o masina cu motor de 1.6 litri pe benzina, echipat cu aer conditionat si geamuri electrice, cel mai bun acumulator ar avea o capacitate intre 50 si 56 Ah.

Tipologii

In majoritatea lor, autovehiculele cu motor termic vin echipate cu baterii cu acid si placute separatoare din plumb, atat din considerente care tin de pret cat si datorita curentului mare generat la pornirea motorului, si sunt grupate astfel:

  • uscate (care necesita formatare);
  • incarcate uscat (pot fi utilizate in maxim o ora de la completarea cu electrolit);
  • cu mentenanta (necesita completarea periodica cu apa distilata sau chiar cu electrolit);
  • fara mentenanta (sunt capsulate, contin electrolit gelificat si martor de stare supranumit si “ochi magic”, pentru monitorizarea starii de incarcare a bateriei).

Cea mai recomandata este, desigur, ultima categorie, deoarece bateriile fara mentenanta nu doar ca nu te solicita deloc in privinta intretinerii dar au si o durata de viata mult mai mare. Tot din categoria “fara mentenanta” fac parte si bateriile AGM – Absorbed Glass Mat (cu separatoare din fibra de sticla) mult mai performante dar cu preturi pe masura.

Pornirea la rece

Este important si acest aspect mai ales ca difera in functie de tipul de combustibil folosit de catre masina. In cazul unor masini diesel va fi nevoie de un curent de pornire mult mai puternic decat in cazul masinilor pe benzina. Curentul de pornire la rece se masoara in Amperi, iar pentru diesel ar fi potrivit un acumulator de minim 750 A, in timp ce la motoarele pe benzina se va potrivi un acumulator de 350- 500 A.

Tensiunea

Soferii prefera o valoare de 12 V. Daca detineti un autoturism de gabarit mai mic, veti avea nevoie de o tensiune nu numai de 12 V, in schimb, daca aveti o masina mai mare tip SUV, atunci veti avea nevoie de o tensiune dubla de 24 V.

Polaritatea

Majoritatea producatorilor auto europeni, folosesc o configuratie regasita si la noi – plusul in dreapta, minusul in stanga.

Daca te afli in situatia de a schimba bateria, urmareste vechile legaturi si nu vei avea nicio problema. In schimb, daca tocmai ce-ai investit intr-un SH made in Japonia si vrei sa inlocuiesti acumulatorul, ai grija la polaritate deoarece asiaticii mai sus amintiti folosesc o polaritate inversa (dreapta negativ).

Instalare si verificare

Pentru a beneficia de garantie pentru bateria auto cumparata, este necesar ca montarea acesteia sa se faca intr-un service autorizat. Daca vei cumpara dintr-un magazin fizic bateria, de obicei acolo vei gasi un angajat care ti-o va monta pe masina, va verifica folosind un multimetru curentul de incarcare pe care-l ofera alternatorul masinii si, daca rezultatele se incadreaza in parametrii optimi de functionare (13,8 V – 14,2 V tensiune de incarcare), iti va oferi garantia pe bateria auto cumparata. In cazul in care cumperi online bateria, va trebui sa mergi la un service autorizat RAR care iti va monta bateria si va scrie acest lucru in certificatul de garantie al bateriei.

Producator

La fel ca si la anvelope, sunt mai multe branduri care atrag atentia prin calitate. Daca alegi tinand cont de acest factor vei vedea ca aceste produse vin cu certificate pentru toate normele europene si pentru RAR. La fel ca si in alte domenii, atunci cand alegi o baterie foarte buna o vei putea folosi mult mai mult timp fara probleme. Printre cele mai cunoscute branduri se numara: Sorgeti, Bosch, Foton Start, Varta, Rombat, Zap, etc..