Olita ergonomica Mappy Soft, Alb/Roz | Vezi Pret | |
2 in 1 Potette Plus PREMIUM - Olita portabila si reductor culoare alba | Vezi Pret | |
Olita muzicala pentru copii Cheer for me Potty | Vezi Pret |
Acest site foloseste linkuri de afiliere: daca faceti clic pe un link, este posibil sa castigam un comision.
Descopera Parfum de rufe concentrat Kifra Fresh Forest, 80 spalari, 200 ml | Vezi Pret |
Creeaza Gratuit un Funnel Care Vinde! - Site Web Gratuit!
Oferta limitata: inregistreaza-te gratuit pe viata! (include 3 tuneluri de vanzare, 2000 de contacte și e-mailuri nelimitate de trimis!)
S-ar putea sa te intereseze si ➤ Cel Mai Bun Telefon
Una dintre etapele importante ale dezvoltarii bebelusului este sa invete sa isi controleze in mod voluntar sfincterele si sa foloseasca olita sau toaleta. Deoarece fiecare copil este unic si se dezvolta in ritmul sau, renuntarea la scutece si succesul antrenamentului la toaleta se bazeaza pe dezvoltarea si comportamentul copilului si nu neaparat pe varsta. Din acest motiv, unii copii prezinta semne ca sunt pregatiti pentru antrenament intre 18 si 24 de luni iar altii nu sunt gata nici pana la varsta de 3 ani.
Specialistii recomanda ca parintii sa fie atenti la principalele semne care pot indica momentul potrivit pentru inceperea procesului de invatare: copilul poate sta si se poate aseza pe olita, isi poate da singur pantalonii jos si ii poate ridica, poate ramane uscat pana la 2 ore, poate intelege si urmeaza indicatii de baza, poate comunica – spune cand are nevoie la baie si este interesat de olita sau toaleta.
Avand in vedere aceste aspecte, este important ca parintii sa stie sa aleaga olita cea mai potrivita pentru copil, tinand cont de cateva particularitati necesare alegerii unui asemenea obiect.
Pe piata exista o varietate de modele insa acestea se impart in 2 categorii principale: olite clasice si olite multifunctionale moderne. Acestea pot fi alese si in functie de sexul copilului:
Inaltimea si diametrul vasului sunt cele mai importante coordonate, conform specialistilor, atunci cand vine vorba de dimensiunea olitei. Diametrul poate fi cuprins intre 20 si 23 de centimetri, in functie de varsta copilului si de particularitatile sale anatomice. De asemenea, aceasta trebuie sa fie suficient de inalta (16-18 cm) astfel incat sa nu existe riscul de contact cu materiile eliminate in timpul utilizarii.
In ceea ce priveste forma olitei aceasta trebuie aleasa in functie de constitutia copilului deoarece o olita pentru bebelusi rotunda poate fi inspaimantatoare pentru un copil slabut sau cu o constitutie mignona care se va teme sa nu cada inauntru iar o olita ovala se poate dovedi incomoda pentru un copil mai plinut. De asemenea, prezenta manerelor, a spatarului sau a denivelarii din fata este extrem de utila pentru pentru stabilitate si siguranta.
Functiile speciale pot fi de baza sau interactive. Olitele 3 in 1 sau 2 in 1 includ accesorii detasabile care pot indeplini diverse functii pe masura ce copilul creste: pisoar care poate fi montat la inlatimea potrivita, reductor wc, etc. Functiile interactive includ diverse butoane, jucarii sau melodii si au rolul de a mentine atentia si de a impiedica plictiseala.
In ceea ce priveste designul este de remarcat faptul ca aproape orice olita este confectionata din plastic, un material maleabil care poate fi modelat astfel incat sa nu includa muchii ascutite si decorata in culori vesele, pastelate, care atrag atentia in mod foarte placut.
Olitele prevazute cu o baza larga sunt mai stabile. Acest aspect este important in primul rand pentru evitarea unor accidente neplacute in care copilul se poate lovi, speria sau poate imprastia, in mod involuntar, continutul colectat in olita. Daca olita este asezata pe o suprafata alunecoasa ca gresia, parchetul sau alte suprafete de acest fel este foarte utila folosirea unui covoras antiderapant care va mentine o stabilitate mult mai mare.
Este important ca procesul de golire si curatare sa se poata realiza intr-un mod cat mai rapid si igienic. Olitele clasice au dezavantajul marginii late si inalte, care face dificila manevrarea sub robinet. Din acest motiv, modelele care includ un vas detasabil, eventual o olita cu capac, sunt mai usor de golit si de curatat. Olitele portabile includ un set de pungi care pot fi schimbate usor si, prin urmare, aceste modele nu necesita o spalare dupa fiecare utilizare. O alta caracteristica este aceea a protectiei impotriva stropirii care se realizeaza prin inaltarea unei margini a olitei, astfel incat urina sa fie orientata inapoi in vas, in loc sa stropeasca podeaua.
Mai devreme sau mai tarziu, copilul va renunta la scutece si va face la olita sau la toaleta. Printre numeroasele beneficii pe care le ofera facutul la olita se numara banii economisiti, reducerea iritatiilor de scutec si cresterea independentei copilului.
Fiecare copil este diferit, unic si se dezvolta in ritmul sau si de aceea controlul asupra vezicii sau intestinului va fi dobandit la varste diferite. Multi copii prezinta semne ca sunt pregatiti intre 18 si 24 de luni, insa sunt si copii care nu sunt gata nici pana la varsta de 3 ani.
Pentru ca rezultatul sa fie cel asteptat iar antrenamentul sa se desfasoare in conditii optime este bine sa tii cont de cateva semne care iti vor arata clar ca este pregatit: copilul poate sta si se poate aseza pe olita, isi poate da jos sau isi poate ridica singur pantalonii, poate ramane uscat pana la doua ore, poate intelege si poate urma indicatii de baza, poate comunica si este interesat de olita sau toaleta. Cel mai important lucru este sa folosesti o atitudine pozitiva, sa nu fortezi copilul sa stea pe toaleta sau olita si sa nu il pedepsesti daca nu reuseste sa faca acest lucru.
Chiloteii de antrenament de unica folosinta sau lavabili sunt foarte utili atunci cand incepi antrenamentul la olita deoarece pot oferi copiilor incredere. Deosebirea dintre acestia si scutecele de unica folosinta este ca nu absorb la fel de bine urina si murdaria ca scutecul. In acest fel, copilului ii va fi mai usor sa realizeze cand este ud. Chiloteii pentru antrenament sunt un pas catre chiloteii normali si de aceea este indicat sa incurajezi copilul sa-si tina chiloteii de antrenament uscati folosind olita sau toaleta.
Antrenamentul la olita nu trebuie sa fie stresant sau dificil. Cateva trucuri sugerate de specialisti te vor ajuta sa inveti copilul sa faca la olita sau toaleta intr-un timp destul de scurt, cel mult o saptamana:
Daca copilul opune rezistenta si refuza sa foloseasca olita sau toaleta cel mai probabil nu este pregatit pentru aceasta etapa. Nu trebuie sub nicio forma sa fortezi copilul sa foloseasca olita deoarece acest lucru, pe termen lung, poate duce la conflicte sau poate incetini antrenamentul. Mai mult decat atat, un copil speriat sau care refuza pur si simplu folosirea toaletei se poate abtine de la a urina sau defeca, ceea ce creste rsicul de infectii urinare, constipatie sau impactare fecala. Achizitionarea unei olite cu un design atragatoar sau a unor accesorii potrivite ca reductor wc cu scarita, pot fi foarte utile, deoarece copilul va fi mult mai incantat si mai sigur pe el. Spre exemplu, reductorul wc cu scara Kiddyloo este un accesoriu ideal pentru a-l invata pe cel mic sa mearga la toaleta, deoarece forma ergonomica ofera copilului confort maxim si siguranta.
www.pareriadevarate.ro foloseste cookies pentru o experienta mai buna pe site. Continuarea navigarii constituie acceptul dvs.