Cea Mai Buna Pompa De Caldura 2024

Creeaza Gratuit un Funnel Care Vinde! - Site Web Gratuit!
Oferta limitata: inregistreaza-te gratuit pe viata! (include 3 tuneluri de vanzare, 2000 de contacte și e-mailuri nelimitate de trimis!)

S-ar putea sa te intereseze si ➤ Cel Mai Bun Glucometru

Ad

Cum sa alegi cea mai buna pompa de caldura?

Cu siguranta, fiecare isi doreste sa aiba parte de confort si caldura in propria casa. Luand in consideratie faptul ca cel mai mult timp il petrecem acasa, confortul termic devine un element esential. Necesitatea mentinerii acestuia se resimte, mai ales, in sezonul rece. In special iarna ne dorim cel mai mult ca in locuintele noastre sa persiste o temperatura optima.

Actualmente, din cauza unei perpetue scumpiri a gazului si lemnului, este mult mai dificil sa asiguram necesarul termic pe timp de iarna. In acest context, tot mai des este abordata trecerea la o alta sursa de incalzire. Exista mai multe modalitati de incalzire, insa, la moment, se observa o schimbare de la sistemele conventionale la cele ecologice. O alternativa eficienta pentru incalzirea locuintei este, fara indoiala, pompa de caldura. Aceasta poate servi nu doar la incalzire, dar si la racirea casei, si la prepararea apei calde. Pentru a putea produce caldura, pompele pot fi conectate la urmatoarele surse: aer, apa, sol. Investind intr-o pompa de caldura, veti avea parte de un confort termic atat pe timpul verii, cat si in sezonul rece.

Tipuri

Pentru a putea alege o pompa de caldura potrivita, este necesar sa analizam mai multi factori importanti. Unul dintre factori este sursa utilizata de pompa pentru a produce caldura. Astfel, in functie de sursa de energie, putem deosebi cateva tipuri:

Pompa de caldura aer-apa

Pentru a produce caldura aceasta foloseste aerul din exterior. Acest tip de pompa nu necesita investitii mari, dat fiind ca procesul de pregatire si instalare nu presupune efectuarea unor foraje. Este nevoie doar ca pompa sa fie conectata la instalatia electrica a locuintei. Pe langa incalzire, pompa de caldura poate fi folosita pentru racirea casei si prepararea ape calde.

Pompa de caldura apa-apa

Acest tip de pompa, pentru a oferi caldura, utilizeaza apa din stratul freatic. Totodata, pentru ca pompa sa functioneze, este necesar de a efectua forajul solului. Se remarca printr-o eficienta sporita, fiindca nu depinde de temperaturile din exterior. Pompa apa-apa poate fi conectata la sistemele de incalzire existente in locuinta.

Pompa de caldura sol-apa

Sursa utilizata in cazul acestui tip de pompa este energia solului sau energia geotermala. Utilizand aceasta sursa, pompa incalzeste incaperea, dar poate fi folosita si pentru racire. Avantajul acestui tip de pompa se refera la faptul ca este silentioasa. Ca si in cazul pompelor de tip apa-apa, aceasta necesita efectuarea forajelor de teren.

Scopul folosirii

Inainte de a alege o pompa de caldura, este important sa determinam scopul pentru care urmeaza sa o utilizam. In general, o pompa de caldura poate servi la urmatoarele procese:

Incalzire

Pompa de caldura reprezinta o modalitate ecologica eficienta pentru incalzirea diferitor spatii. La baza procesului de incalzire sta principiul transferului de caldura. Pentru a incalzi, pompa poate folosi energia urmatoarelor surse: aer, apa, sol.

Racire

Cu ajutorul pompei de caldura ne putem bucura de un confort termic nu doar in sezonul de iarna, ci si pe timpul verii, dat fiind faptul ca are proprietatea de a raci locuinta. Tot ce se cere este doar inversarea ciclului de functionare. In acest fel, apa rece circula prin circuitul de incalzire si raceste incaperile din locuinta.

Preparare apa calda menajera

Pompa de caldura constituie o solutie potrivita pentru incalzirea apei menajere. Pentru incalzirea apei menajere, este posibil sa folositi chiar pompa de caldura destinata incalzirii intregii locuinte.

Dimensiune

In alegerea unei pompe de caldura, indiferent de tipul acesteia, este extrem de important sa luam in calcul dimensiunile echipamentului si spatiul disponibil pentru instalare. Vorbind despre parametrii dimensionali, trebuie luate in considerare urmatoarele doua situatii:

  • Subdimensionarea pompei: se refera la faptul ca dimensiunile pompei sunt mai mici decat necesita locuinta. Dimensiunile pompei nu sunt in corelatie cu dimensiunea si eficienta termica a locuintei. Aceasta inseamna ca pompa de caldura nu va reusi sa incalzeasca rapid locuinta si nu va livra temperatura necesara.
  • Supradimensionarea pompei: denota faptul ca dimensiunile pompei acopera peste masura necesarul termic al locuintei. In acest caz pompa de caldura ofera mai multa caldura decat este necesar.

Cum functioneaza o pompa de caldura?

Inainte de a procura o pompa de caldura, este esential sa intelegem principiul sau de functionare. Aceasta instalatie functioneaza pe principiul transferului de caldura. Pentru a produce caldura, pompa are nevoie sa o extraga de la o anumita sursa. Exista cateva surse de la care o pompa poate sa extraga caldura. Aceste surse sunt aerul, apa si solul. Asadar, pentru incalzirea locuintei sau a altor spatii, pompa de caldura foloseste energia care se acumuleaza in aer, apa si sol.

Vorbind despre modul de functionare, este necesar de remarcat ca aceasta, pentru a produce caldura, este formata din unitatea interioara si cea exterioara. Partea exterioara a pompei preia energia surselor regenerabile, iar partea interioara o transfera in locuinta sub forma de caldura termica. Pe langa faptul ca pompa poate produce caldura in sezonul de iarna, aceasta poate raci locuinta pe timpul verii. Pentru aceasta este necesar de a inversa ciclul de functionare.

Cat consuma o pompa de caldura?

Pompa de caldura face parte din noile tehnologii inovatoare care fac posibila reducerea consumului electric. Consumul depinde, in mare parte, de tipul pompei de caldura. Dar, in general, pompele de caldura recente sunt foarte eficiente din punct de vedere energetic. Folosind o pompa de caldura pentru incalzirea sau racirea casei, proprietarul cheltuie doar un sfert din banii pe care ar fi trebuit sa-i achite in lipsa unei astfel de instalatii.

O micsorare semnificativa a cheltuielilor se datoreaza faptului ca pompa, pentru a oferi caldura, foloseste, energiile din exterior, cele regenerabile. Costurile de functionare sunt mult mai reduse in comparatie cu alte sisteme traditionale de incalzire sau racire, dat fiind faptul ca pompa nu genereaza caldura, ci doar o transfera de la o anumita sursa. Pompa de caldura foloseste energia electrica doar pentru a activa compresorul. Energia termica pe care o produce este de 3-4 ori mai mare decat energia consumata. Aceasta instalatie isi merita, fara indoiala, investitia.

Cum se monteaza o pompa de caldura?

Procesul de instalare sau montare a unei pompe de caldura depinde, in mare masura, de tipul pe care il alegem si structura acesteia. Cea mai usoara montare se face in cazul pompei de tip aer-apa, care reuseste sa preia caldura direct din aer. Tot ce este necesar in cazul unei astfel de pompe este conectarea la instalatia electrica din locuinta.

Situatia este mai diferita in cazul celorlalte tipuri de pompe. Cea de tip apa-apa, pentru a produce caldura, are nevoie de acces la apele din stratul freatic. Pentru a avea acces la sursa, este necesar de a efectua forajul solului, ceea ce inseamna ca instalarea solicita mai multe lucrari si mai mult timp. Cele de tip sol-apa, ca si in cazul celor de tip apa-apa, presupun un proces de montare mai complex. Acest tip necesita efectuarea forajelor geotermale.