Acest site foloseste linkuri de afiliere: daca faceti clic pe un link, este posibil sa castigam un comision.
Descopera Parfum de rufe concentrat Kifra Fresh Caps, 80 spalari, 200 ml | Vezi Pret |
Creeaza Gratuit un Funnel Care Vinde! - Site Web Gratuit!
Oferta limitata: inregistreaza-te gratuit pe viata! (include 3 tuneluri de vanzare, 2000 de contacte și e-mailuri nelimitate de trimis!)
S-ar putea sa te intereseze si ➤ Cel Mai Bun Carusel Pentru Patut
In Grecia antica, barbatii erau incurajati sa consume cantitati foarte mari de carne si vin pentru a-si creste puterea fizica si rezistenta in lupte. In prezent, suplimentele alimentare cu proteine sunt populare deoarece pot oferi forta, regenerare musculara si energie rapid, contribuind in acelasi timp la sanatatea organismului, controlul grasimilor corporale si mentinerea pH-ului optim al sangelui.
Proteinele sub forma de pudra, batoane sau shake-uri sunt utilizate in randul atletilor, culturistilor si a celor care vor sa isi creasca masa musculara, dar sunt potrivite si persoanelor care au ca scop eliminarea kilogramelor in plus.
Proteina este un macronutrient benefic pentru unghii, par, oase, hormoni, sange si implicat in formarea muschilor. Exista studii care atesta utilitatea suplimentelor proteice in curele de slabire, scaderea colesterolului, astm, afectiuni cardiovasculare si cancer.
Macronutrientii(proteine, grasimi si carbohidrati) ofera calorii si energie, iar organismul are nevoie de acestia pentru a supravietui, proteina reprezentand aproximativ 15% din greutatea corporala.
Chimic, proteina este compusa din aminoacizi care pot fi esentiali sau neesentiali. Aminoacizii neesentiali pot fi produsi de corpul uman, deci nu este necesar sa ii absorbim prin intermediul alimentelor. Aminoacizii esentiali nu pot fi procurati de organism, dar sunt vitali pentru functionarea acestuia si se obtin prin ingerarea de proteine care pot fi gasite in carne si produse animale(zer, cazeina, oua etc) sau in alimente vegetale(soia, orez, canepa, mazare etc).
Tipuri de proteine:
Proteinele whey(proteina din zer) sunt cele mai populare tipuri de suplimente proteice, fiind utile atat pentru imbunatatirea masei musculare si cresterea in greutate, cat si in dietele de slabit. Pot fi absorbite rapid si sunt ideale pentru a fi consumate dupa activitatea fizica. In plus, reduc stresul si protejeaza sistemul imunitar, continand glutation, un antioxidant benefic. Exista si proteine din zer cu diverse arome: vanilie, ciocolata, menta, cafea etc.
Cazeina se obtine din laptele de mamifere si este o sursa buna de aminoacizi. Sper deosebire de zer, cazeina actioneaza mai lent si este indicat sa fie consumata seara, inainte de culcare deoarece ofera o senzatie de satietate indelungata, dar poate fi administrata pe toata durata zilei. In acelasi timp, contine cantitati insemnate de calciu si fosfor.
Acestea sunt o combinatie intre zer si cazeina, fiind produse din laptele care a fost supus unui proces de filtrare in urma caruia s-au indepartat carbohidratii, grasimile si lactoza.
Colostrul este laptele mamiferelor din primele 48 de ore dupa nastere si are o compozitie diferita fata de laptele matur, avand capacitati curative si continand o cantitate mare de proteine si vitamine. Suplimentele din colostru sunt produse in general din laptele bovinelor.
Proteinele obtinute din oua intregi sau albus de ou sunt proteine solubile in apa care pot fi absorbite mai lent, redau o senzatie indelungata de satietate si sunt bogate in vitamine si minerale, contribuind la o dieta zilnica sanatoasa.
Cele mai populare in categoria ”proteine de origine vegetala” sunt suplimentele din boabe de soia, fiind perfecte pentru vegani. Sunt cunoscute ca fiind benefice pentru prevenirea afectiunilor sistemului cardiovascular si reducerea riscului de cancer. Este important ca planta de soia sa nu fie modificata genetic sau tratata chimic.
Orezul contine proteine, carbohidrati, vitaminele B si fibre. De asemenea, suplimentele din orez sunt hipoalergenice, usor de digerat, dar nu contin toti aminoacizii esentiali si ar fi de preferat sa nu fie consumate ca sursa principala proteica.
Proteinele din seminte de canepa contin acizi omega-3 si omega-6 si au o gama larga de efecte pozitive asupra organismului: inhiba in mod natural apetitul, produc rapid o senzatie de satietate, ofera energie, contribuie la regenerarea musculara, imbunatatesc sanatatea cardiovasculara si previn boli precum Parkinson si Alzheimer.
O alta sursa de proteine de origine vegetala utilizata frecvent de vegani si vegetarieni, este mazarea. Suplimentele din mazare sunt hipoalergenice si in general nu contin aditivi sau ingrediente artificiale. Pe de alta parte, ar putea sa nu includa toti aminoacizii esentiali.
Pudra de proteine este cea mai populara forma deoarece este simplu de folosit. Poate fi amestecata cu apa, suc, lapte(se recomanda laptele degresat), smoothie-uri, shake-uri nutritionale sau chiar in mancare. Exista si shake-uri proteice mixate si pregatite in prealabil pentru a fi baute, dar ar putea sa nu aiba acelasi gust precum un shake proaspat amestecat.
Batoanele proteice sunt usor de transportat si rapid de utilizat. Este important sa contina ingrediente naturale, fara aditivi sintetici. Apare tendinta ca intr-un climat cald, batoanele sa devina mai moi, iar la temperaturi scazute ar putea fi prea tari pentru a fi mancate. Pe de alta parte, prajiturile proteice nu intampina problema legata de temperatura. O alta posibilitate sunt suplimentele proteice sub forma de capsule.
Suplimentele cu proteine concentrate(PC) sunt cele mai accesibile financiar, fiind putin prelucrate si continand 40-80% proteina. Restul procentajului este format din carbohidrati, minerale, apa si grasimi. Este considerata cea mai slaba forma de proteine, dar ar putea avea un gust mai placut in comparatie cu celelalte tipuri deoarece contine zahar si grasimi. Poate contribui la cresterea greutatii.
Suplimentele izolate(PI) trec printr-o procesare mai complexa, au un continut de proteine de pana la 90% si o cantitate mica de nutrienti non-proteici(grasimi, minerale etc). In acelasi timp, proteinele sub forma hidrolizata(PH) sunt rupte in bucati mai mici pentru a fi mai usor de digerat si absorbit decat cele intacte, iar astfel masa musculara se va forma mai rapid.
Cei 9 aminoacizi esentiali pe care corpul uman nu ii poate produce singur sunt: histidina, izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul si valina. In functie de prezenta sau absenta acestor aminoacizi, exista proteine complete si incomplete. Cele complete cuprind toti aminoacizii esentiali si sunt de obicei de origine animala(proteine din zer, cazeina, ou, lapte etc).
Rolul proteinelor:
Muschii sunt formati in mare parte din proteine, iar acestea au un rol important in cresterea, mentinerea si refacerea lor. In general, sportivii consuma suplimente pentru a avea energie si rezistenta. Dupa exercitiile fizice, cel mai indicat tip de proteina este acela care se absoarbe rapid(proteine whey, hidrolizate etc). Academia de nutritie si dietetica din SUA(Academy of Nutrition and Dietetics) recomanda consumul a 2,3 grame per kilogram de greutate corporala in cazul atletilor si persoanelor care practica activitati fizice regulate.
O dieta cu proteine poate conduce la eliminarea kilogramelor in plus deoarece in momentul in care proteina este digerata, corpul arde mult mai multe calorii intr-un timp scurt, decat daca ar ingera grasimi si carbohidrati. Totodata, anumite tipuri de proteine(din cazeina, ou, canepa etc) ofera o senzatie de satietate indelungata, iar astfel se va diminua considerabil nevoia de a manca.
Daca ai nevoie de proteine pentru sala si esti incepator, ai nevoie de o perioada de acomodare cu noul stil de viata si suplimentele proteice ar trebui introduse treptat in dieta pentru a da voie organismului sa se obisnuiasca gradual cu ele. Este indicat ca initial sa fie consumate proteine concentrate deoarece acestea contin si carbohidrati, vitamine si minerale benefice.
Pentru persoanele care doresc sa isi creasca greutatea corporala, este recomandat sa consume proteine(in special cele care au ca sursa zerul) in combinatie cu ingrediente bogate in carbohidrati si o dieta alimentara sanatoasa. Exercitiile fizice regulate sunt indicate pentru a transforma proteinele in masa musculara.
In functie de scop, pot fi alese diverse tipuri de suplimente cu proteine. Pentru acumularea de greutate si formarea de masa musculara, se recomanda proteinele izolate sau hidrolizate care au ca sursa zerul sau laptele. Pentru dietele de slabit, cele mai potrivite sunt acelea care nu contin multi carbohidrati si redau o senzatie de satietate(cazeina, canepa, soia etc).
Necesarul zilnic de proteine poate fi calculat prin intermediul unui calculator de proteine online in functie de greutate, varsta si activitatea fizica obisnuita. Doza zilnica minima recomandata este de 0.8 grame de proteine per kilogram de greutate corporala pentru a satisface nevoile nutritionale, dar oameni cu activitate fizica regulata care vor sa formeze masa musculara au nevoie de o cantitate mai mare de proteine(80-150 grame de proteine consumate zilnic in functie de greutate). In cazul copiilor, sunt indicate 1.5 grame de proteine per kilogram de greutate corporala.
Printre alimentele cu cel mai crescut nivel de proteine, se numara: soia(100 de boabe de soia prajite uscat, fara ulei, contin 39,58 grame de proteine), oua, somon, branza de vaci, carne de vita, iaurt, sardine, zer, carne alba de pui sau curcan, canepa, orez, mazare, fructe in coaja lemnoasa(migdale, nuci, fistic, caju, alune de padure) etc.
Un ou contine 6-8 grame de proteine complete cu doar 70 de calorii.
O banana include 1.1-1.6 game de proteine, in functie de marime.
Proteina totala serica este un test biochimic care masoara cantitatea totala de proteine in ser(sange). In ser pot fi gasite proteine totale serice albumine sau globuline.
Femeile pot consuma acelasi tip de proteine precum barbatii, dar cantitatea necesara difera deoarece femeile tind sa aiba o greutate mai mica decat barbatii, deci au nevoie de mai putine proteine pentru a se mentine sanatoase. Pentru femeile care vor sa slabeasca, cele mai recomandate sunt proteinele fara carbohidrati si grasimi din cazeina, zer, canepa sau soia. In cazul femeilor sportive, cele mai potrivite sunt proteinele izolate sau hidrolizate din zer(proteine whey).
Cele mai bune surse de proteina sunt cele animale(zer, cazeina, ou, lapte, colostru etc), dar pentru vegani exista si variante vegetale(soia, orez, canepa, mazare etc).
www.pareriadevarate.ro foloseste cookies pentru o experienta mai buna pe site. Continuarea navigarii constituie acceptul dvs.