Cel Mai Bun Aparat De Aer Conditionat 2025

Creeaza Gratuit un Funnel Care Vinde! - Site Web Gratuit!
Oferta limitata: inregistreaza-te gratuit pe viata! (include 3 tuneluri de vanzare, 2000 de contacte și e-mailuri nelimitate de trimis!)

S-ar putea sa te intereseze si ➤ Cea Mai Buna Pereche De Adidasi Pentru Barbati

Ad

Cum sa alegi cel mai bun aparat de aer conditionat?

Stiai ca "temperatura ne poate influenta atitudinea" !? Cand e prea cald devenim irascibili si nervosi, iar cand temperatura scade sub 20 de grade, devenim neproductivi si apatici. Si cat de ironic ar suna, in iernile racoroase toti vrem caldura, iar verile aride, cand avem caldura la picioare, toti ne gandim la racoare.

Daca initial, practic toate aparatele de climatizare aveau la baza aceeasi tehnologie. In prezent, pe piata sunt disponibile numeroase modele, de diverse dimensiuni, forme, metode de fixare si asamblare, dar si tehnologii utilizate. In general, aparatele de aer conditionat pot fi clasificate dupa urmatoarele criterii: scopul si locul utilizarii sau tipul constructiei si modul de instalare.

Beneficii

Dincolo de gama diversa existenta pe piata si preturile accesibile de achizitie, aparatele de aer conditionat ofera clientilor beneficii directe, printre care se numara urmatoarele:

Un grad ridicat de confort

Un aparat de aer conditionat ofera utilizatorului un confort termic foarte important. Tot ce trebuie sa faca o persoana pentru a scadea temperatura din camera este sa foloseasca telecomanda si sa apese cateva butoane, simplu si rapid. Schimbarea se simte in doar cateva minute de la comanda, iar temperatura se mentine la un nivel optim pentru perioade indelungate de timp.

Permite fixarea temperaturii dorite

Temperatura se poate regla in functie de preferintele persoanelor ce petrec timp in perimetrul cu pricina. Nu uitati totusi ca nu se recomanda ca temperaturile interioare sa difere foarte mult de cele exterioare, pentru a nu crea disconfort. Vara, temperatura aerului conditionat poate fi setata intre 24 si 27 de grade.

Permite controlul optim al umiditatii

Un aparat de aer conditionat nu doar ca raceste temperaturile din incaperi, insa si regleaza umiditatea din aer, motiv pentru care dispare disconfortul produs de un aer prea cald sau prea umed. Veti putea respira mult mai bine si va veti putea bucura de un aer curat si calitativ.

Nu produce mult zgomot

Aceste electrocasnice sunt destul de silentioase. Cel mai mare merit al lor este ca impun inchiderea geamurilor sau a surselor de aer extern, pentru a lucra cat mai eficient. In acest fel, nu doar ca sunt silentioase, dar atenueaza si din zgomotele provenite din mediul exterior.

Izoleaza locuinta de factori externi

In momentul in care aparatul de aer conditionat este in functiune, ferestrele si usile trebuie sa fie inchise. Acest lucru izoleaza sunetul asa cum am amintit anterior si tine la distanta factori externi cum sunt insectele sau alergenii. Curata optim aerul pe care il respirati, dezinfectandu-l.

Puteti opta pentru un aparat fix sau portabil

Aveti posibilitatea de a opta pentru un aparat fix sau unul portabil. Cel din urma este potrivit pentru situatiile in care gradul de mobilitate este mare si se impune mutarea lui in diferite incaperi.

Incetineste deshidratarea

Utilizarea unui aparat cu aer conditionat duce la scaderea temperaturii, aspect ce determina persoanele din preajma sa transpire mai putin si, implicit, sa incetineasca procesul de deshidratare.

Dezavantaje

Aparatul de aer conditionat implica si o serie de dezavantaje ce determina clientii sa se gandeasca de mai multe ori inainte de a decide sa faca o achizitie. Iata care sunt cele mai des intalnite probleme de care va puteti lovi si dumneavoastra:

Costurile generate

O astfel de instalatie aduce costuri nu doar in materie de achizitie, cat si in ceea ce priveste taxele de montare, verificare periodica si consum energetic. Confortul generat este platit in aceste costuri.

Crearea senzatiei de uscaciune

Aerul conditionat poate usca aerul, ceea ce poate aduce probleme in cazul persoanelor mai sensibile. Aceste probleme se concretizeaza in mancarimi de piele si de ochi, generate de senzatia de uscaciune.

Genereaza probleme in cazul persoanelor cu probleme oculare

Exista o sansa redusa ca expunerea pe termen lung la aer conditionat sa creasca riscul de aparitie a conjunctivitelor. Aerul conditionat este problematic si pentru persoanele ce poarta lentilele de contact, deoarece usuca suprafata ochilor.

Poate declansa alergii

In situatia in care filtrele aparatului nu sunt schimbate periodic si aceste nu este ingrijit in conditiile impuse de producator, praful si bacteriile se pot aduna si pot duce la aparitia unor probleme de sanatate cum sunt reactiile alergice sau crizele de astm.

Poate declansa rinite

Folosirea constanta a unui aparat de aer conditionat la temperaturi foarte mici poate creste riscul de aparitie a rinitelor sau de cronicizare a celor deja existente.

Alege aerul conditionat in functie de suprafata

Masurati suprafata in metri patrati a spatiului pe care trebuie sa il raciti. Apoi folositi un calculator pentru a gasi puterea de racire necesara, calculata in unitati termice britanice (BTU). Acesul luminii si caldurii, inaltimea plafonului, puterea echipamentului si numarul de oameni care ar fi de obicei în spatiu vor influenta capacitatea de care aveti nevoie.

De multe ori nu veti gasi un AC care are clasamentul ideal BTU, asa ca este posibil sa fiti nevoiti sa apelati la cea mai apropiata valoare BTU fata de necesar. De exemplu, nimeni nu produce un aparat de aer conditionat spit de 6.000 Btu. Asa ca cea mai buna alegere in aceasta situatie este un aer conditionat de 9.000 Btu.

Evaluati indicatorii numerici ale caracteristicilor aparatelor de aer conditionat. Dar si partea calitativa care se va reflecta nemijlocit in experienta de utilizare. Vedeti aspecte calitative precum posibilitatea de ajustare a paletelor de dirijare a fluxului de aer.

De obicei, dacă dormi langa aparatul de aer conditionat, vrei să fii liber, adica nu vrei ca aerul rece sa ajunga pe propriul corp. Unele variante pot indrepta fluxul de aer in tavan sau in diferite directii pentru a evita ca acesta sa iti creeze discomfort. Nivelurile de ventilatie, modurile de racire suplimentare, usurinta in utilizare a telecomenzii. Sau orice functionalitate inteligenta controlata prin Wi-Fi trebuie luata in calcul.

Tipuri de aparate de aer conditionat

Principiul de functionare a unui sistem de aer conditionat nu este foarte complex. In anumite conditii, poate reaminti felul in care functioneaza un frigider. In linii mari, este un aparat care face schimb de caldura, din mediul interior catre mediul exterior.

In cazul unui aparat de aer conditionat casnic avem doua unitati distincte, unitatea interioara si unitatea exterioara. Desi avem impresia ca aerul rece vine direct de afara prin intermediul unor tuburi, lucrurile in realitate nu stau chiar asa. Acele tuburi care fac legatura intre unitatea interioara si unitatea exterioara sunt destinate transferului de caldura. Se face din interior catre exterior, si in exterior catre interior.

Aparate de aer conditionat incorporabil tip caseta

Sunt utilizate in majoritatea cazurilor in birouri, centre comerciale si spatii industriale (unde sunt folosite si cele tip duct). Ca si alte variatii mai puteti intalni aer conditionat pentru 1 camera, 2 camere, 3 camere, 4 incaperi sau 5 camere. Sau cu 2 unitati interioare, sau cu 3 splitere, 4 zone. Unele sunt pretabile pentru 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90 sau 100 mp.

Exista modele pe care le poti amplasa de perete, de tavan, tip multisplit pentru mai multe camere sau aparatele de aer conditionat mobile / portabile.

Aparate de aer conditionat de perete

Aerul conditionat de perete sunt cele mai des intalnite la bloc, in apartament sau la casa. Acestea au o popularitate raspandita pe larg deoarece se pot instala relativ usor. Au cost de achizitie rezonabil si performantele sunt mai mult decat sufieciente pentru necesitatile casnice. Desigur ca acestea au si un punct slab, adica faptul ca necesita o amplasare propice in incinta raportat la fereastra si usa.

Nu este recomandata amplasarea lor intre camere spre exemplu. Nu vor fi eficiente si nu vor reusi sa mentina temperatura dorita. De regula, acestea isi pot indrepta fluxul de aer intr-o directie.

Aparate de aer conditionat de tavan

Utilizate in spatii de shopping sau birouri, hale sau depozite. Recomandarea este sa optati pentru un aer conditionat de tavan. Acestea au un cost mai ridicat, dar in acelasi timp sunt eficiente si dedicate spatiilor mari. Acestea distribuie aerul in multiple directii, adica pot sufla in 4 parti simultan. Isi pot schimba unghiul fluxului de aer, intensitatea si temperatura aerului. Acestea pot raci sau incalzi rapid spatii cu suprafata mare.

Aparate de aer conditionat multisplit

Sunt formate din mai multe unitati, de la 2 pana la 5 de regula, care pot fi amplasate in mai multe incaperi. Avantajul este ca toate pot fi conectate la o singtura unitate exterioara. De aici vine o economie si eficienta foarte importanta. Astfel, in fiecare camere, va fi o unitate distincta care are o telecomanda proprie. Poate fi setata dupa preferintele si necesitatile personale. Sunt foarte bune pentru pensiuni, hotel, apartamente cu multe camere si case mari.

Aparate de aer conditionat portabile

Sunt acum atat de comune incat sunt o categorie separata de dispozitive. Sunt voluminoase, urate si scumpe si nu racesc niciodata spatiul la fel de usor sau de incredere ca un aparat de aer conditionat de perete. Cu toate acestea, le puteti lua in considerare daca doriti sa puteti muta aparatul dintr-o camera in alta sau daca nu aveti alta optiune disponibila.

Pentru cei care vor sa evite gaurile date in perete, isi doresc o unitate flexibila, mobila si portabila, pot opta pentru un aer conditionat portabil. Este relativ un dispozitiv simplu, unitar, fara bloc extern, care are un compresor dedicat direct in unitatea de racire. Este bun pentru birouri mici, ateliere sau spatii inchise.

Aparate de aer conditionat auto

Sa nu uitam si de aerul conditionat auto, portabil ce poate fi alimentat la priza de 12V sau 24V. Este o solutie pentru utilaze mari in mare parte, rulote, tractoare, excavatoare, camioane sau automobile mai vechi care nu au clima.

Indiferent de tipul acestuia, va recomandam sa optati pentru un model inverter. Poate va intrebati ce inseamna aer conditionat inverter. Ei bine, un aparat de aer conditionat inverter are la baza un compresor care isi poate regla puterea si viteza de lucru. Asa evita oprirele dese si furnizeaza exact atata putere cat este necesara.

Astfel se obtine o durata de viata mai mare, o economie de pana la 50% la energia electrica si un randament mai bun. Modele clasice, care nu sunt inverter, au un compresor ce merge la o putere constanta, ceea ce nu il face la fel de eficient si fiabil. Asa ca daca intrebarea este, ce fel de aer conditionat sa cumpar – raspunsul este, unul inverter cu siguranta.

Consumul energetic

Consumul energetic al unui aparat de aer conditionat este influentat de clasa energetica a acestuia. Recomandarea noastra este sa optati pentru clase de energie A+ sau A, ce prezinta consumuri mai mici cu pana la 40% fata de clasele C sau D. Nu va sfatuim sa cumparati aparate vechi, depasite tehnologic, ce fac parte din clase inferioare energetice. Economia pe care o veti face in achizitie va fi platita mai tarziu prin facturi usturatoare.

Clasa energetica rezulta in urma unor parametri de eficienta a acestuia: EER si COP. Incadrarea in clasa energetica in functie de acesti factori este urmatoarea: A>3.2, B.3.0, C>2.8, D>2.6, E>2.4, F>2.2, G<2.2. Cu cat este mai apropiata de clasa A, cu atat aparatul va fi mai eficient din punct de vedere al consumului.

Functiile unui aparat de aer conditionat

Aparatele de aer conditionat pot veni echipate cu mai multe tipuri de functii aditionale, tehnologice si foarte utile. Cand intentionati sa alegeti cele mai bune aparate de aer conditionat, recomandarea noastra este sa verificati si aceste optiuni:

  • Modul WiFi – permite controlul aparatului de aer conditionat de la distanta, prin intremediul unor aplicatii mobile dedicate, adica il putem considera un AC smart;
  • Auto-curatarea – majoritarea modelelor noi ofera aceasta facilitate, astfel aparatele de aer conditionat se curata automat de depunerile de apa si reziduri pentru a preveni aparitia mucegaiului sau microbilor;
  • Autodiagnoza – aparatul verifica sistemul pentru a idenitfica unele potentiale erori, si le afiseaza pe ecran sub forma unor coduri, in mod automat;
  • Programator – de obicei, aparatele permit programarea rularii intr-un interval de 24h;
  • Dezumidificare – permite controlul nivelului optim de umiditate in incinta, dezumidificand aerul cand acesta ajugne la un nivel critic. Practic ai un aer conditionat cu purificator;
  • Umidificare – Unele modele din contra, au un modul care il transforma in aer conditionat cu umidificator. Mentine un nivel optim al umiditatii in incinta;
  • Purificare aer – Cu ajutorul filtrelor integrate, unele modele de aer conditionat cu purificator ajuta la eliminarea bacteriilor, germenilor si a mirosurilor neplacute.
  • Mod Turbo – mod axat pe performanta maxima, de racire sau incalzire a camerei intr-un timp cat mai scurt;
  • Night Mode – Mod de mentinere a unui nivel de gomot, consum si temperatura constanta pe timpul noptii, pentru un somn linistit.
  • Incalzire – Sunt oameni care cauta si aer conditionat cu incalzire, o functie de neglijat daca intentionati sa-l folositi si vara si iarna. Acesta poate produce si caldura, pe langa racirea unei incinte.

Filtrele utilizate

Filtrele sunt si ele importante, alegandu-se in asa maniera incat sa imbunatateasca conditiile din camera sau sa va protejeze impotriva alergenilor. Acestea sunt toate tipurile de filtre intalnite la aparatele de aer conditionat:

  • Filtre de ionizare – cu rol in retinerea germenilor din aer si al prafului;
  • Filtre din plastic – cu rol de filtrare grosiera, ce se spala regulat;
  • Filtre electrostatice – cu rol in distrugerea alergenilor din aer;
  • Filtre din carbune activ – cu rol in eliminarea mirosurilor;
  • Filtre din catechin – cu rol in purificarea aerului;

Nivelul de zgomot

Un factor ce nu trebuie neglijat este nivelul de zgomot realizat de aparatul de aer conditionat. Daca sunteti o persoana foarte sensibila la zgomot, va recomandam sa alegeti valori mici, ce pornesc de la 19 dB. Nu uitati totusi ca zgomotul produs este proportional cu viteza fluxului aerului. Daca vreti un nivel redus de zgomot, puteti lasa aparatul sa functioneze la o viteza minima. Totusi, de regula, acest aspect este deranjant doar in timpul somnului.