Cel Mai Bun Dedurizator De Apa 2024

Creeaza Gratuit un Funnel Care Vinde! - Site Web Gratuit!
Oferta limitata: inregistreaza-te gratuit pe viata! (include 3 tuneluri de vanzare, 2000 de contacte și e-mailuri nelimitate de trimis!)

S-ar putea sa te intereseze si ➤ Cel Mai Bun Aspirator Dyson

Ad

Cum sa alegi cel mai bun dedurizator de apa?

Un dedurizator de apa este un aparat care se monteaza pe coloana din locuinta si care are rolul de a indeparta calciul si magneziul din apa dura, precum si alte impuritati. Acest dispozitiv este folositor pentru sanatatea oamenilor, care pot bea o apa de foarte buna calitate.

Dedurizatorul este un echipament format din una sau mai multe coloane in care este introdusa rasina schimbatoare de ioni pe care este montat un cap de comanda( valva) , si unul sau mai multe rezervoare in care se introduce sarea pastile pentru prepararea solutiei de NaCl (saramurii) necesara regenerarii rasini schimbatoare de ioni.

Avantaje

Exista mai multe motive pentru a cumpara una astfel de aparat daca traiesti intr-o zona unde apa are o duritate peste medie: nu vei mai avea depuneri pe tevi sau baterii, electrocasnicele nu vor mai fi afectate de depuneri, parul si pielea ta vor fi mai fine, hainele vor fi mai moi iar vasele din sticla nu vor mai avea pete albe.

Apa dura este una bogata in minerale precum calciu, magneziu si mangan. Desi, in mod normal, aceste minerale nu sunt periculoase pentru sanatate vei simti cateva diferente daca iti instalezi un dedurizator: samponul si sapunul isi vor face treaba mai bine, iar tenul si parul iti vor fi mai fine.

Tipuri

Exista diferite tipuri de dedurizatoare de apa pe piata, fiecare cu propriile avantaje si dezavantaje. Iata ce trebuie sa stiti despre fiecare:

 • Sistem de dedurizare a apei cu saramura - dedurizatoarele de apa cu saramura sunt foarte practice, aceste dispozitive se bazeaza pe un proces numit „schimb de ioni”, pentru a extrage din apa minerale dure precum ionii de calciu si magneziu, dar si fierul si altele. Aceste substante sunt inlocuite cu sodiu sau, in cazuri rare, potasiu. Aceasta este cea mai comuna si utilizata metoda de dedurizare a apei in prezent.
  Pentru ca acest schimb sa aiba loc, apa tare este introdusa intr-un rezervor care contine materiale rasinoase sub forma de bile mici care sunt umplute cu sodiu. Pe masura ce apa intra in contact cu rasina, ionii de sodiu sunt inlocuiti cu cei de calciu si magneziu, ca urmare, sunt eliminati din apa, facandu-l potrivit pentru uz casnic.
  Printre avantajele acestui dispozitiv se numara:
  • Veti avea aparate care functioneaza mai mult timp, deoarece impiedica depunerea mineralelor.
  • Economisiti pe detergenti, deoarece va fi mai usor sa curatati suprafetele si obiectele.
  • Nu exista atat de multe pete pe vase si alte suprafete.
  • Parul si pielea vor arata mai sanatoase.
 • Dedurizatoare apa fara sare - acest tip de aparat nu indeparteaza mineralele. Scopul lui este de a preveni depunerea acestor substante. Cu alte cuvinte, au un efect de detartrare. Aceste metode includ utilizarea acidului citric sau a polifosfatului ca agenti de legare a ionilor de apa dura, astfel incat sa ramana solubili. Alte substante folosesc agenti catalitici care determina formarea cristalelor de carbonat de calciu.
 • Dedurizator de apa magnetic - acestea sunt dispozitive electronice care sunt echipate cu un cablu care infasoara pur si simplu in jurul conductei principale de apa. Genereaza un camp magnetic care schimba proprietatile electromagnetice ale carbonatului de calciu.
  Ca urmare, particulele minerale sunt respinse de suprafata tevilor, evitand astfel depunerea lor. Cu toate acestea, ele nu fac apa mai putin dura, ci previn doar depunerile.

Cum verifici duritatea apei?

Exista metode de verificare a nivelului de duritate a apei. Cu toate acestea, veti avea nevoie de ceva mai precis pentru a putea selecta un dedurizator care sa faca fata nevoilor dumneavoastra.

Este posibil sa fie nevoie sa cumparati un kit de testare a duritatii apei. Aceste dispozitive vor putea indica concentratia de minerale din apa, ca valoare exprimata in miligrame pe litru.

Dimensiune

Cand vine vorba de dedurizatoare, mai importanta decat marimea lor, este capacitatea de dedurizare. Doar pentru ca un dedurizator este mai mare, asta nu inseamna obligatoriu ca este si mai bun. Astfel de aparate, cu cat sunt mai voluminoase, cu atat necesita mai multa ingrijire si investitii.

Pentru cele mai bune rezultate, este de preferat sa optezi pentru un dedurizator care sa poata functiona pentru o perioada de cel putin trei zile, fara a avea nevoie de regenerare. La un apartament obisnuit, cu una sau doua bai si maxim trei persoane, un dedurizator de dimensiuni mici este mai mult decat suficient. Dar daca este vorba de o locuinta mai mare, cu mai multe incaperi unde se consuma apa si cel putin patru persoane, un aparat de dimensiuni medii sau mari este mai potrivit.

Sistem de regenerare

Exista dedurizatoare care se regenereaza dupa o anumita perioada de timp si dedurizatoare care fac acest lucru dupa un anumit volum de apa dedurizat. Majoritatea dedurizatoarelor comercializate in ziua de azi, fac parte din cea de-a doua categorie si sunt foarte economice in ceea ce priveste consumul.

Dedurizatoarele care au nevoie de regenerare dupa curatarea unei anumite cantitati de apa, se folosesc de un senzor electric sau un instrument mecanic cu care masoara cati litri de lichid au dedurizat. Aceasta este o metoda foarte eficienta, dar si avantajoasa, mai ales pentru familiile ai caror membri nu petrec mult timp acasa si din acest motiv nu folosesc dedurizatorul zi de zi.

Dedurizatoarele care se regenereaza in functie de timpul de utilizare pe de alta parte, se vor opri din activitate si se vor regenera in momentul setat de utilizator, indiferent de volumul de apa pe care l-au curatat. Din acest motiv, pentru a evita risipa, este foarte important sa calculezi bine acest interval si sa faci in asa fel incat dedurizatorul sa nu foloseasca resurse in zadar, chiar si in momentele in care nu este folosit.

Costuri

Dedurizatoarele au nevoie de acea sare, pentru a realiza procesul de regenerare a coloanei de rasina. Pentru fiecare litru de rasina, se vor folosi aproximativ 120 grame de sare. Veti plati aproximativ 1.5 lei pentru fiecare kilogram de sare pentru dedurizare, aceasta se gaseste la saci de 25 kg.

Costurile variaza in functie de mai multe elemente, de la necesitatea exacta de sare a aparatului (100-150 gr la kg de rasina), la duritatea apei sau consumul casnic. Se estimeaza ca la un consum de 500 litri pe zi, suficient pentru o familie de 4 persoane, se va plati circa 250-300 lei pe an pentru sarea respectiva.

Intretinere

Modul de intretinere al unui dedurizator depinde mult de tipul sau. Dar ca idee, daca vrei sa investesti in cel mai practic dedurizator apa, alege un aparat ale carui componente sunt fabricate din materiale de inalta calitate, sunt detasabile si se pot monta si demonta cu usurinta. Astfel, in cazul in care aparatul tau intampina o problema, vei putea s-o remediezi si singur, fara a fi nevoie de a apela la un specialist.