Cel Mai Bun Invertor De Sudura 2024

Creeaza Gratuit un Funnel Care Vinde! - Site Web Gratuit!
Oferta limitata: inregistreaza-te gratuit pe viata! (include 3 tuneluri de vanzare, 2000 de contacte și e-mailuri nelimitate de trimis!)

S-ar putea sa te intereseze si ➤ Cel Mai Bun Congelator No Frost

Ad

Cum sa alegi cel mai bun invertor de sudura?

Invertorul este cea mai moderna sursa de curent pentru sudare, avand un consum redus de material, randament ridicat, o mare stabilitate si reglarea parametrilor de sudare prin calculator, etc. El are un consum mai redus de energie si poate fi conectat in sisteme computerizate, robotizate, automatizate.

Diferenta dintre un model clasic si un aparat de sudura cu invertor apare in prima faza la nivel de structura, acestea din urma intrebuintand componente electronice pe baza de silicon in loc de transformatoare de cupru sau din aluminiu. Un invertor de sudura este mic, este sigur pentru utilizarea casnica si este deosebit de eficient. Daca il alegi cu atentie, poti sa te bucuri de el o perioada foarte lunga de timp.

Avantajele unui invertor de sudura

Unul din principalele avantaje oferite de invertoarele de sudura se refera in principal la dimensiunile reduse. Un invertor de sudura este mic, compact si poate fi transportat oriunde si oricand ca o servieta usoara. Dimensiunile reduse ale unui invertor de sudura sunt in contrast cu aparatele de sudura traditionale, care sunt foarte grele si nu pot fi depozitate in spatii mici.

Acest avantaj ofera mai departe beneficiul de a folosi mai putin curent si de a economisi mai multi bani. Invertoarele de sudura au un consum redus si pot folosi o sursa de curent casnic, fapt ce duce la un consum redus de energie.

Tipuri

Exista mai multe procedee de sudura pe care un invertor le poate aborda. Cel mai folosit procedeu de catre profesionisti este MMA ( Manual Metal Arc – sudura cu electrod), insa sunt utilizate si procedee precum TIG – sudura in mediul gazos sau MIG – sudura cu fir. Fiecare dintre aceste procedee de sudura sunt destinate anumitor tipuri de lucrari.

  • MMA implica topirea atat a electrodului, cat si a metalului, ceea ce va genera o balta de metal topit, care va lipi piesele. Este un procedeu simplu, pentru cele mai multe metale si aliaje.
  • MIG sau tehnica cu metal inert, implica emiterea de gas inert, care protejeaza materialul topit de azotul si oxigenul din aer, ceea ce duce la suduri foarte puternice, insa este un procedeu greu de realizat daca este vant.
  • TIG este o tehnica asemanatoare, insa mai curata si mai fina, gazul utilizat fiind tungstenul. Este una din cele mai performante tehnici, cu lucrari foarte estetice, insa este nevoie ca suprafata de lucru sa fie curatata extrem de bine, ca sa fie reusita.

Electrozii

Poti opta pentru trei variante de electrozi: bazici, rutilici si celulozici. De regula, electrozii bazici sunt destinati sudurii conventionale, de tip MMA, deoarece pot asigura o unire rezistenta, in timp ce electrozii rutilici sunt cei care sunt potriviti pentru lucrarile estetice. Reparatiile, sudura tevilor si lucrurile relativ simple, din zona casnica, au nevoie de electrozi celulozici.

Siguranta

Este important sa ai la dispozitie urmatoarele optiuni:

  • reglajul intensitatii curentului electric;
  • protectie termostatica;
  • adaptabilitate pentru a intrebuinta multiple metode de sudare.

Fiecare material pe care il vei suda se topeste in diferite conditii si de aceea niciodata nu folosesti acelasi amperaj la aluminiu, cum o faci pentru otel, de exemplu. Asadar, orice utilizator isi va stabili personal ce valori de intensitate utilizeaza in functie de grosimea electrodului si de natura materialului sudat. Ai nevoie de amperaje mici pentru lucrari de finete si metale care se topesc facil, respectiv amperaje mari pentru fonta, otel sau titan.

Pentru siguranta ta si a aparatului de sudura, optiunea de potectie la suprasarcina este una obligatorie pentru orice dispozitiv. Invertorul se va opri automat in momentul cand se detecteaza conditii de supratensiune sau subtensiune.

Majoritatea modelelor de pe piata sunt adaptate pentru a folosi metoda de sudura MMA (cu arc electric si electrod consumabil), dar daca vrei sa avansezi spre domeniul profesionist, orienteaza-te sa cumperi un invertor capabil sa sustina si metoda TIG.

Protectie

Daca tot am vorbit despre siguranta, este important sa discutam si despre masurile de protectie pe care le au circuitele acestor aparate. Indiferent daca optati pentru un invertor sudura profesional ori pentru unul de amatori, echipamentul va trebui sa includa sisteme de protectie impotriva scurtcircuitarii, suprasarcinii, supracurentului ori supraincalzirii.

In cazul in care aceste situatii vor avea loc, aparatul fie se va opri, fie isi va cobori regimul de functionare, fie va emite alarme ori va porni ventilatoare de racire de urgenta. De regula, cu cat este mai puternic si mai scump un aparat, cu atat va fi mai bine echipat impotriva acestor evenimente nedorite.