Acest site foloseste linkuri de afiliere: daca faceti clic pe un link, este posibil sa castigam un comision.
Descopera Parfum de rufe concentrat Kifra Fresh Caps, 80 spalari, 200 ml | Vezi Pret |
Creeaza Gratuit un Funnel Care Vinde! - Site Web Gratuit!
Oferta limitata: inregistreaza-te gratuit pe viata! (include 3 tuneluri de vanzare, 2000 de contacte și e-mailuri nelimitate de trimis!)
S-ar putea sa te intereseze si ➤ Cea Mai Buna Crema Pentru Varice
Skateboardingul a aparut prin anii 50 in California, cand cativa surferi au venit cu ideea de a incerca sa practice surf pe strada. Primii skateri au inceput cu bucati de lemn care aveau role atasate sub ele. Deoarece acest aranjament nu era unul foarte sigur si multi tineri s-au accidentat, practicantii acestui sport au transformat lemnele in scanduri, iar in cele din urma companiile au inceput sa produca placi presate de lemn cu mai multe straturi, similare cu placile din zilele noastre. Ca si ciclismul sau alte sporturi outdoor si skateboarding-ul are mai multe stiluri care pot fi adoptate si include mai multe tipuri de placi.
Longboard-ul este o clasa de placi care a inceput sa fie foare populara in randul celor care doresc un mijloc de locomotie urban, dar si in randul celor care sunt interesati de senzatiile tari pe care le ofera cursele in viteza in skateparcuri, piscine special amenajate sau rampe. Spre deosebire de skateboardurile clasice, longboardul este mai usor de manevrat si ofera mai multa stabilitate datorita dimensiunilor mari.
Exista longboard-uri potrivite pentru orice nivel de experienta a utilizatorului si a stilului adoptat, aceste produse pot fi:
Placa unui longboard poate fi fabricata din plastic, bambus, lemn de artar sau fibra de carbon.
Cel mai des folosit material este artarul, dispus in fasii (intre 6 si 9 straturi) deoarece este un material durabil si rezistent si in acelasi timp accesibil ca pret.
Bambusul este o optiune care devine din ce in ce mai populara, deoarece ofera flexibilitate, este usor si isi pastreaza rezistenta in timp.
Fibra de carbon sau fibra de sticla este mai usoara si exceleaza la manevrare, insa este mai scumpa si necesita o mentananta mai atenta.
Placile unor produse mai inovative cum ar fi un longboard Landyachtz model Triple Beam sunt construite manual combinând un amestec unic de lemn de plop, spumă, poliuretan și carbon.
Rotile pot fi confectionate din poliuretan, un material mai rigid si pot fi mai moi sau mai tari. Rotile moi sunt de cele mai multe ori cauciucate si ofera o trecere lina peste denivelari sau pietre, insa sunt capabile de viteze reduse, in timp ce cele tari dau rapiditate si se potrivesc mai mult schemelor si rampelor. Materialul care ofera rezistenta la frecare intre placa si talpa pantofului sau grip longboard, poate fi transparent sau livrat in culori diferite si imprimeuri grafice inedite.
Rotile longboard-ului pot avea profile diferite, rotunde sau patrate, pot fi moi sau tari si au dimensiuni variate. Cele rotunjite pe margini ofera avantajul de a se impinge mai usor, insa sunt mai dificil de manevrat in curbe si, prin urmare mai potrivite pentru freeride si freestyle. Cele cu muchii de contact drepte rezista mai bine la alunecari si adera mai bine pe suprafata de contact fiind mai potrivite pentru downhill si tricks. De diametrul rotilor depinde viteza pe care o poate prinde longboardul. Rotile mici pana la 56 mm sunt mai utile pentru incepatori, deoarece nu prind vieteze foarte mari iar cele a caror dimensiune este de 60 mm sau mai mare ajuta la obtinerea unei viteze mult mai mari, fiind concepute pentru suprafete mai aspre.
Placa de longboard poate fi unidirectionala (directionala) cu varf si coada, model care se foloseste pe o parte, impins doar cu varful inainte sau bidirectionala (simetrica) care are aceeasi forma la ambele capete si poate rula in orice directie.
Optiunile unidirectionale sunt utile pentru downhill si cruising, in timp ce optiunile bidirectionale sunt mai potrivite pentru freestyle si freeride.
Exista si variante simetrice/twin ca longboard Globe, Geminon Kick care sunt foarte potrivite pentru incepatori si nu numai, deoarece ofera o experienta stabila dar si posibilitatea unor viraje indraznete.
Lungimea unui long board variaza intre 76 si peste 100 cm iar marimea placii se alege in functie de inaltimea utilizatorului.
Longboard-ul downhill are aproximativ 94 – 109 cm, iar cele pentru cruising au lungimi mai mici, intre 80 si 106 cm. Pentru viteza, sunt mai utile variantele mai scurte de maximum 86 cm, cum ar fi modelul de longboard Spartan Bandit.
Un aspect important care trebuie retinut este ca o placa mai lunga este mai stabila dar ofera mai putina manevrabilitate.
O placa mai rigida va oferi stabilitate la viteze foarte mari insa nu va fi la fel de eficienta si comoda pe un teren accidentat si cu hopuri, in timp de una mai flexibila va fi mai confortabila de controlat in curbe si va absorbi mai bine socul la viteze reduse.
Rotile mai tari sunt mai rapide, au mai multa frictiune si pot trece mai rapid peste denivelari insa pot deveni casante la viteze crescute sau la impactul cu asflatul. Cele moi sunt cauciucate, mai flexibile, insa, in timp se tocesc mai tare. Duritatea rotilor este exprimata pe scale de tipul A, care includ roti de longboard mai moi, B sau D. Majoritatea modelelor includ roti in scala A cu puncte de masurare de la 1 la 100.
Duritatea este exprimata sub forma cifrei insotita de scala (de ex. 75a). Cu cat numarul este mai mare cu atat si duritatea este mai mare. O duritate cuprinsa intre 75a si 80a au longboardurile facil de manevrat dar care necesita o forta mai mare la impins. Cele care au rotile putin mai rapide dar mai tari si care impun o usoara rezistenta, vor avea o duritate de 81a-83a iar longboardurile care au roti mai tari si ofera un grip mic, aluneca mai usor dar sunt mai greu de controlat, vor avea o duritate intre 84a si 86a. Modelele cu roti de 87a sau mai dure sunt mai potrivite la diferite tehnici si scheme pe rampe.
Pretul unui longboard in Romania difera in functie de producator, design, materialele din care este fabricat si tipul articolului pe care intentionezi sa il achizitionezi.
Pretul unui longboard cruiser destinat incepatorilor variaza intre 150 si 300 lei. In ceea ce priveste alte optiuni de achizitie, cum ar fi longboard-urile pentru freestyle, cele de brand, costul de achizite al acestora poate depasi chiar 1.000 lei.
Pretul unui longboard electric ajunge la 2.000 – 3.000 de lei. Cei mai populari producatori in tara noastra sunt Spartan, care comercializeaza variante clasice si electrice la preturi accesibile, acestui nume alaturandu-i-se longboardurile marca Apollo, Poweslide sau longboard Oxelo, branduri din sfera mid-range in ce priveste calitatea si preturile.
In prezent in lumea skateboardului exista trei mari categorii: placa, longboardul si pennyboardul. De curand, acestor categorii li se alatura si waveboardul, care are un numar mult mai mic de utilizatori, in special din cauza faptului ca acest tip de placa necesita mult mai mult echilibru si control la manevrare.
Pennyboardul este optiunea de placa pentru skateboarding cu dimensiunile cele mai mici, la preturi foarte accesibile comparativ cu longboardul. Este o optiune populara mai ales in randul copiilor care invata mai usor sa isi tina echilibrul si sa avanseze pe acest tip de placa. Dimensiunile mici, de pana la 55 cm fac ca acest tip de jucarie sa fie usor de transportat. La majoritatea modelelor varful este rotunjit, aspect care contribuie la o aerodinamicitate mai mare.
Rotile sunt mai mari decat cele ale placii clasice, de aproximativ aceeasi dimensiune cu cea a longboardiurilor. Spatiul mic ocupat si usurinta la transportare, precum si stabilitatea si costurile de achizitie prietenoase se numara printre avantajele acestui tip de placa, insa nu va avea performante deosebite cand vine vorba despre trucuri complexe sau rampe.
Longboardul este mai voluminos, aspect care confera utilizatorului mai multa stabilitate si un spatiu mai generos de folosire. Placa mai robusta va fi sustinuta de roti mai puternice si va fi special conceputa pentru viteza, simuland surfingul pe uscat, iar cei care o folosesc au nevoie de manusi de longboard si casca, pentru siguranta. Stilul de mers comod, vitezele maxime date de rotile mari si lookul urban modern sunt avantajele cele mai notabile, pe care o astfel de placa le ofera utilizatorilor.
Printre cele mai la indemana variante de a personaliza un longboard se numara stickerele, accesorii stilistice care pot fi gasite in magazinele online sau cele de specialitate, dedicate pieselor de skateboard si longboard. Emag sau Shoph2o sunt exemple de magazine online unde poti gasi accesorii precum si piese de schimb.
Da, insa cu conditia sa fii foarte atent la cateva aspecte foarte importante. Daca decizi pentru prima oara sa cumperi un longboard la mana a doua este indicat sa studiezi cat mai bine piata si, daca este posibil, sa ceri sfatul unui specialist sau al unui prieten care are cunostinte in acest domeniu, pentru a nu risca sa investesti banii intr-un produs stricat, care are o conditie proasta, este prea scump sau care nu este potrivit stilului tau.
Cel mai important aspect de care trebuie sa tii cont este ca in cazul in care achizitionezi un produs second hand nu vei primi garantie si de cele mai multe ori nu vei putea returna nici produsul. De asemenea trebuie sa verifici daca pretul nu concureaza cu costul de achizitie al ofertelor noi din magazinele online.
www.pareriadevarate.ro foloseste cookies pentru o experienta mai buna pe site. Continuarea navigarii constituie acceptul dvs.