Cel Mai Bun Monitor 2025

Creeaza Gratuit un Funnel Care Vinde! - Site Web Gratuit!
Oferta limitata: inregistreaza-te gratuit pe viata! (include 3 tuneluri de vanzare, 2000 de contacte și e-mailuri nelimitate de trimis!)

S-ar putea sa te intereseze si ➤ Cea Mai Buna Tableta

Ad

Cum sa alegi cel mai bun monitor?

Un monitor este unul dintre cele mai importante componente ale oricarei configurari a computerului. Fie ca sunteti un utilizator obisnuit, un profesionist la domiciliu sau un jucator hardcore, probabil ca veti folosi monitorul in fiecare zi. Alegerea monitorului potrivit se bazeaza pe dimensiunea ideala a ecranului, rezolutia, setul de caracteristici si pret.

Cand achizitionati un monitor nou, conectati-l imediat pentru a va asigura ca nu exista pixeli morti. Pixelii morti vor aparea ca puncte negre unde ar trebui sa fie afisata o nuanta. Daca vedeti vreunul, schimbati imediat monitorul cu altul.

Afla care este cel mai bun laptop.

Tipuri

Prima specificatie, pe care trebuie sa o luam in considerare – este diagonala. Aceasta se masoara in inci (”), iar 1” = 2,54 centimetri. Monitoarele moderne au diagonala cuprinsa intre 17 – 35”. De acest factor depinde pretul monitorului, dar si cat de comod este in utilizare. Nu in toate cazurile, o diagonala mare este un semn al performantei.

  • Monitoarele de uz general - sunt utilizate mai ales pentru a rula aplicatii Microsoft Office, browsere web sau programe de calculator care nu au nevoie de procesare grafica grea. De aceea, PC-ul nu va avea nevoie de specificatii de ultima generatie sau de actualizari permanente pentru a utiliza corect aceste monitoare standard. Singurele aspecte pe care trebuie sa le iei in considerare este dimensiunea, rezolutia si pretul.
  • Monitoarele din gama business - sunt ideale pentru activitatile de birou. Cele cu rezolutie cat mai mare sunt cele mai practice. Daca ai un browser deschis si lucrezi intr-un Word in timpul conferintei video cu colegii, atunci un monitor cu un raport de aspect 21: 9 ar putea fi cea mai buna alegere.
  • Monitoarele din gama profesionala - sunt dedicate pentru designerii grafici sau artisti, care pun accentul pe functii pentru culori clare, contrast, temperatura. Poti alege chiar si un monitor cu touchscreen, pentru a edita direct o grafica pe ecran.
  • Monitoarele pentru gaming - trebuie sa fie rapide. Adica sa aiba o rata de improspatare si timp de raspuns rapid. Pentru jucatori, GPU-ul (unitatea de procesare grafica) are adesea setari care imbunatatesc calitatea imaginilor care functioneaza in tandem cu monitorul, dar nu toate monitoarele accepta fiecare setare. Cauta cele mai bune monitoare de joc care accepta caracteristicile specifice ale cardului dvs. grafic.

Monitoare LCD

Atat monitoarele LCD, cat si cele LED utilizeaza cristale lichide (liquid crystals). Tehnic, monitoarele LED sunt tot monitoare LCD Diferenta se afla in hardware-ul folosit pentru a fotografia imaginea, lumina de fundal (backlighting). Diodele care emit lumina (LED) sunt utilizate in locul lampilor fluorescente ale unui ecran LCD. Din aceasta cauza, monitoarele LED sunt mai luminoase si consuma mai putina energie decat ecranele LCD, avand o durata de viata extinsa de aproximativ 50.000 de ore.

Monitoare LED

Sunt mai scumpe datorita contrastului impresionant de culoare si calitatii imaginii, timpului de raspuns vizibil mai rapid, dar si datorita faptului ca sunt mai subtiri si mai usoare. Trebuie sa ai totusi in vedere faptul ca au un risc mai mare de a se aprinde, de aceea poti opta pentru un screensaver sau poti sa il opresti atunci cand nu il folosesti.

Monitoare OLED

Ecranele OLED (Organic Light Emitting Diode) au un strat realizat din material organic (carbon si alte substante) aflat intre doi electrozi care emit lumina atunci cand sunt alimentati cu energie electrica. Deoarece pixelii de pe ecranele OLED sunt iluminati independenti, nu necesita iluminare de fundal suplimentara si sunt mai subtiri si mai usoare decat ecranele LCD. Totodata, calitatea imaginii este foarte buna, oferind si un raport de contrast ridicat.

Rezolutia

Exprimata in pixeli, rezolutia cea mai populara la ora actuala este cea Full HD (1920 x 1080), dar daca tanjesti dupa cel mai ridicat standard de excelenta de pe piata, acela este 4 K sau Ultra HD 3840 x 2160 pixeli. O rezolutie ridicata se traduce intr-o imagine limpede precum suprafata cristalina a unui lac, dar exista si o remarca de care trebuie sa tii cont. Daca ai achizitionat un monitor cu rezolutie mare, ai nevoie si de un hardware si de o placa video super performante.

Contrast

Exprimata in pixeli, rezolutia cea mai populara la ora actuala este cea Full HD (1920 x 1080), dar daca tanjesti dupa cel mai ridicat standard de excelenta de pe piata, acela este 4 K sau Ultra HD 3840 x 2160 pixeli. O rezolutie ridicata se traduce intr-o imagine limpede precum suprafata cristalina a unui lac, dar exista si o remarca de care trebuie sa tii cont. Daca ai achizitionat un monitor cu rezolutie mare, ai nevoie si de un hardware si de o placa video super performante.

Conectivitate

Conectori video sunt cei mai importanti pentru a reda continutul de imagine pe viitorul ecran. Cei mai utilizati conectori video sunt: Display Port, HDMI si VGA.

  • Conectorii VGA - sunt analogici si sunt considerati de generatie veche. Iar acestia pot sa nu fie compatibili cu sistemul PC-ului si nu au semnal audio.
    Cei mai utilizati in ziua de azi sunt conectorii digitali de tip HDMI sau Display Port, care ofera o flexibilitate mare de conectare a TV-ului sau laptopului la monitor.
  • Conectorii Display Port - sunt cea mai buna optiune pentru conectarea la desktop sau notebook PC. Ultimele versiuni suporta 4K si sunt compatibile cu setari pentru carduri grafice AMD sau NVIDIA.
  • Conectorii HDMI - sunt ideali pentru conectarea dispozitivelor la TV-uri HD sau la computer. La fel ca si conectorii Display Port, suporta redarea imaginii 4K si semnalul audio.