Cel Mai Bun Monitor Gaming 2024

Creeaza Gratuit un Funnel Care Vinde! - Site Web Gratuit!
Oferta limitata: inregistreaza-te gratuit pe viata! (include 3 tuneluri de vanzare, 2000 de contacte și e-mailuri nelimitate de trimis!)

S-ar putea sa te intereseze si ➤ Cel Mai Bun Invertor De Sudura

Ad

Cum sa alegi cel mai bun monitor gaming?

Monitorul de gaming are un rol esential atunci cand vorbim despre un setup de gaming. Desi pentru jucatorii ocazionai monitorul nu reprezinta o componenta deosebit de importanta, pentru gamerii adevarati acesta este absolut esential.

Spre deosebire de un monitor clasic, un monitor de gaming are de regula o diagonală mai mare si ofera un timp de raspuns mult mai bun. Orice gamer adevarat isi doreste cel mai bun monitor pentru gaming, cel mai bun sistem PC sau cel mai bun scaun de gaming.

Rezolutie

Primul si cel mai important factor care trebuie luat in considerare este rezolutia display-ului. Monitoarele de gaming de astazi pot avea urmatoarele rezolutii:

  • 1080p (Full HD)
  • 1440p (QHD / 2K)
  • 2160p (UHD / 4K)

O rezolutie mai mare inseamna un numar mai mare de pixeli care, la randul sau, inseamna mai mult detaliu vizual si o claritate mai buna a imaginii.

Rata de refresh

Rata de reimprospatare a monitorului este masurata in Hertz (Hz) si masoara de cate ori monitorul poate reimprospata imaginea afisata pe secunda. Acest lucru determina de asemenea cate cadre pe secunda va fi afisat pe monitor.

Cu cat valoarea este mai mare, cu atat mai plina de detalii si fluida va fi imaginea. Pentru gaming este indicat minimul de 60 Hz. Astfel, un ecran de 144 Hz este capabil sa proceseze pana la 144 de imagini pe secunda. Atentie insa, un ecran care afiseaza 144 Hz va fi inutil daca GPU-ul dvs. nu va permite sa atingeti mult mai mult de 60 FPS.

Inainte de a decide sa cumparati un monitor de 144Hz sau 240Hz, asigurati-va ca placa grafica poate rula jocurile pe care le doriti la frame rate atat de mari.

Tehnologie Display

Este vorba despre tipul de panou folosit, TN, VA sau IPS. Cele mai comune sunt TN (twisted nematic) si IPS (in-plane switching).

  • Ecranele TN - Sunt cele mai accesibile pe piata, fiind specifica celor mai rapide monitoare de gaming, cu un timp de raspuns de pana la 4 ms, de regula 1 ms, contrastul de culori fiind bogat si prietenos cu utilizatorul. Cel mai mare avantaj al unui panou TN este ca acestea suporta timpi de raspuns mai rapizi.

  • Ecranele IPS - Au tehnologii ce prezinta unghiuri de vedere bune si o redare contrastanta si fidela a culorilor. Totusi, rare sunt ocaziile in care timpul de raspuns va scadea sub 4 ms.

Diagonala

Monitoarele de gaming sunt intre 21 si 27 inch, deoarece acestea reprezinta echilibrul perfect al claritatii vizuale si al confortului vizual. Orice ar fi mai mare si ar trebui sa fie privit de la distanta si orice altceva mai mic si nu ar beneficia la fel de mult de rezolutii inalte.

Daca aveti de gand sa cumparati un monitor de 1080p, este mai bine sa nu depasiti 27 de inch la diagonala monitorului, deoarece densitatea pixelilor va fi foarte mica si in final veti observa pixelii. Pentru monitoarele de gaming peste 27 inch, este recomandat sa va orientati spre monitoare QHD sau UHD, rezolutii recomandate peste FULL HD.

Timp de raspuns

Cu cat este mai scurt, cu atat mai bine, pentru a se elimina acele incetosari la miscare in jocuri. Valoarea ideala pentru cel mai bun monitor de gaming este de 1 ms, acceptabil fiind si un model de pana la 5 ms, dupa care efectul de blur va deveni vizibil jucatorilor profesionisti.

Caracteristici speciale

Pentru jocuri este ideal ca tehnologia de conectare la placa video sa fie compatibila cu ecranul. Alegerea este simpla, FreeSync (AMD) sau G-Sync (NVIDIA). Aceste tehnologii ajuta la o sincronizare superioara a cadrelor pe secunda cu rata de refresh, ducand la o imagine mai fluida si naturala.