Cel Mai Bun Panou Fotovoltaic 2024

Creeaza Gratuit un Funnel Care Vinde! - Site Web Gratuit!
Oferta limitata: inregistreaza-te gratuit pe viata! (include 3 tuneluri de vanzare, 2000 de contacte și e-mailuri nelimitate de trimis!)

S-ar putea sa te intereseze si ➤ Cel Mai Bun Ketchup

Ad

Cum sa alegi cel mai bun panou fotovoltaic?

Electricitatea este o resursa care ne tine in priza si la propriu si la figurat, deoarece alimentandu-ne toate gadgeturile, ne usureaza considerabil viata cotidiana. Cu toate acestea, unele forme de obtinere a energiei electrice pot fi daunatoare pentru mediu, dar si pentru bugetul nostru lunar. Tocmai din aceste doua motive, au inceput sa se utilizeze diverse alternative. Cea mai populara varianta este obtinerea electricitatii folosind panouri solare. Acestea pot fi atat termice, cat si fotovoltaice, iar deseori se intampla sa fie confundate intre ele. Diferenta este ca cel termic sunt panouri solare pentru apa calda sau caldura, iar cel fotovoltaic produce energie. Totusi exista si variante de panouri solare hibrid care le pot face pe ambele.

In cazul energiei electrice, panoul solar fotovoltaic a devenit o optiune tot mai des abordata de consumatorii rezidentiali, de antreprenori, dar si de consumatorii vulnerabili sau fara acces la alta sursa de electricitate. Un alt motiv pentru care panoul fotovoltaic este tot mai cautat se datoreaza programelor europene care presupun subventionarea costurilor pentru cei care doresc sa foloseasca acest tip de energie in caminele sau pentru afacerile lor. Pentru a lua cea mai buna decizie, am documentat urmatoarele subiecte: ce este un panou fotovoltaic, cate tipuri exista, cat costa un panou fotovoltaic, din ce este format acest panou fotovoltaic si cum functioneaza renumitele kituri de panouri fotovoltaice.

Tipuri

Principalele tipuri de panouri fotovoltaice sunt:

  • Panouri fotovoltaice monocristaline: fabricate din celule monocristaline din cristal de siliciu pur.
  • Panouri fotovoltaice policristaline: fabricate din celule policristaline din atomi de siliciu.

Panouri fotovoltaice monocristaline vs policristaline

Marea dilema a majoritatii oamenilor care opteaza pentru energia regenerabila este daca sa aleaga panouri fotovoltaice monocristaline sau policristaline. Diferenta dintre acestea este faptul ca panourile monocristaline au un randament mai mare datorita siliciului monocristalin care cristalizeaza in mod uniform. Panourile policristaline nu au nici suprafata, nici culoarea uniforma, astfel dau un randament mai mic, insa pot fi gasite la un pret mai accesibil fata de cele monocristaline.

Alte tipuri de panouri:

  • Panouri fotovoltaice on grid: trebuie conectate la o retea de curent existenta;
  • Panouri fotovoltaice off grid: functioneaza cu acumulatori, deci nu necesita conectare la retea;
  • Panouri fotovoltaice amorfe: fabricate din siliciul amorf, o forma non-cristalina a siliciului. Functioneaza relativ bine la lumina slaba, insa nu sunt foarte rezistente in timp;
  • Panouri fotovoltaice flexibile: un panou fotovoltaic flexibil poate fi montat pe acoperis concav, rotund sau cu denivelari;
  • Panou fotovoltaic semiflexibil: potrivit pentru suprafete curbe sau arcuite;
  • Panouri fotovoltaice transparente: nu pot inlocui curentul electric, dar pot prelua o parte din consum.

Dimensiune

Despre panouri fotovoltaice nu putem spune ca au o dimensiune exacta. In fapt, aceste panouri fotovoltaice au dimensiuni standard, cu mici exceptii. Diferenta de dimensiune a unui panou intervine la instalatiile rezidentiale, care de obicei au in jur de 165 cm la 100 cm si instalatiile comerciale care au 195 cm la 100 cm.

Daca va intereseaza un kit solar fotovoltaic pentru un proiect rezidential, atunci este recomandat sa alegeti panouri de mici dimensiuni pentru a maximiza spatiul de pe acoperis. In cazul proiectelor comerciale, deseori este nevoie de un numar mare de panouri, astfel ca se pot utiliza si dimensiuni mai mari de panouri fotovoltaice.

Putere

Panourile solare sunt cele mai folositoare atunci cand nu exista o retea de electricitate in zona, astfel singura sursa de curent o produc acestea. In functie de puterea lor maxima, panourile fotovoltaice pot fi folosite si pentru a incarca un telefon, pentru a alimenta un bec sau multe altele.

Pentru rulote, barci, camioane sau vehicule utilitare se poate utiliza un panou fotovoltaic de la 150w pana la 250w. Pentru uz rezidential sau comercial, unde consumul poate fi mai mare, puteti opta pentru un kit cu panou fotovoltaic de 320w sau de 6kw. Pentru incarcarea telefoanelor sau pentru iluminare in camping, puteti folosi panouri fotovoltaice de 50w.

Cu toate acestea, pentru a da randament maxim, panourile solare au nevoie de mentenanta. Aceasta intretinere se realizeaza prin spalare odata la o anumita perioada de timp. Daca panourile sunt acoperite de frunze, praf, sau alte tipuri de murdarie, ele nu vor avea conditiile optime pentru a produce curent. Din acest motiv este foarte important sa va organizati o rutina de spalare pentru panourile fotovoltaice.

Accesorii

Accesoriile sistemelor fotovoltaice sunt de fapt elementele care adesea sunt incluse in pachet, insa exista si cazuri in care ele trebuie achizitionate separat.

  • Baterii cu gel pentru panouri fotovoltaice – sunt proiectate sa fie descarcate si reincarcate in mod repetat, aceste baterii pentru panouri fotovoltaice pot fi o sursa de alimentare de urgenta;
  • Suport panouri fotovoltaice – deoarece montajul se realizeaza pe acoperis la o anumita inclinatie, panourile fotovoltaice trebuie fixate cu ajutorul unor structuri de montaj si a unor suporti de prindere speciali;
  • Invertoare panouri fotovoltaice – un invertor de panou fotovoltaic este responsabil cu conversia energiei solare in energie electrica;
  • Regulator incarcare panouri fotovoltaice – asigura o tensiune corecta de incarcare si previne supraincalzirea;
  • Acumulatori panouri fotovoltaice – acumulatorii pentru panouri fotovoltaice sunt asemenea bateriilor solare;
  • Conectori panouri fotovoltaice – utilizati pentru legarea in paralel a panourilor;
  • Controler panouri fotovoltaice – un controler asigura o incarcare sigura, protejand bateriile de supraincarcare.

Cate panouri fotovoltaice sunt necesare pentru o casa?

Pentru a afla de cate panouri fotovoltaice avem nevoie pentru o casa, trebuie sa aflam cat curent consumam. Astfel, impartim suma de pe factura de curent la costul pe kwh care este estimat la 0,60 lei. Rezultatul acestui calcul ar trebui sa reprezinte energia consumata intr-o luna. Dupa care, impartim rezultatul la 30 de zile pentru a afla cat consumam pe zi, astfel putem sa ne dam seama de cate panouri fotovoltaice avem nevoie pentru o casa. Ca exemplu, pentru un consum de 3Kw este nevoie de un kit de aproximativ 12 panouri fotovoltaice pentru casa, a cate 250W.

Cat produce un panou fotovoltaic?

Energia pe care o poate produce un panou fotovoltaic nu este una exacta, ci depinde foarte mult de conditiile meteorologice, de dimensiunea panoului fotovoltaic si de eficienta celulelor. Pentru a afla exact cat produce un panou fotovoltaic pe ora, sau pe zi, exista o formula globala. Folosind aceste informatii puteti afla si ce randament au panourile fotovoltaice iarna.

E = A * R * H * PR

  • E = energie in kWh;
  • A = aria totala a panourilor fotovoltaice pe m²;
  • R = randamentul sau eficienta panoului fotovoltaic;
  • H = radiatia solara medie anuala pe panouri inclinate;
  • PR = raportul de performanta, coeficient pentru pierdere.

Cum se face instalarea la panouri fotovoltaice?

Pentru montaj aveti nevoie de o instalatie de panouri fotovoltaice completa. Asta insemnand ca pe langa panouri, aveti nevoie si de invertor, conectori, controler etc. In functie de tipul panoului fotovoltaic, schema de montaj poate sa fie diferita, asemenea si schema de conectare sau de legare a panourilor fotovoltaice.