Cel Mai Bun Scaun Ergonomic 2024

Creeaza Gratuit un Funnel Care Vinde! - Site Web Gratuit!
Oferta limitata: inregistreaza-te gratuit pe viata! (include 3 tuneluri de vanzare, 2000 de contacte și e-mailuri nelimitate de trimis!)

S-ar putea sa te intereseze si ➤ Cea Mai Buna Solutie Antifurnici

Ad

Cum sa alegi cel mai bun scaun ergonomic de birou?

Daca activitatea pe care o desfasori presupune statul la birou timp indelungat, atunci confortul e deosebit de important. Ai nevoie de un scaun de birou ergonomic, care sa-ti permita sa te simti cat mai comod, care sa-ti sustina bine spatele si sa te ajute sa ai o pozitie cat mai corecta.

Un scaun de birou incomod, poate duce, in timp, la scaderea productivitatii si chiar probleme de santate. Pentru a contracara aceste efecte, iti recomandam folosirea doar a unoi scaune de birou ergonomic. Acesta este creat dupa forma anatomica a corpului uman.

Orice scaun de birou trebuie sa intruneasca o serie de conditii care sa il faca ergonomic, rezistent si confortabil pentru orice numar de ore petrecute la birou. Pentru a alege cel mai bun scaun de birou va trebui sa tii cont de urmatoarele elemente esentiale: mecanismul, ergonomia si materialele folosite la constructie.

Mecanism

Mecanismul de baza comun pentru scaunele ergonomice, permite doar ajustarea pe verticala, rotirea si inclinarea spatarului, acesta din urma putand sa fie blocat sau nu intr-o anumita pozitie. Acest scaun este un model de baza care nu ofera prea multe, insa daca nu dispuneti de un buget mare, poate fi acceptat.

Scaunele ergonomie de birou vin in mai multe versiuni, care difera din punct de vedere al complexitatii si pretului. Modelele de top folosesc angrenaje ingenioase pentru controlul independent sau simultan al inclinarii, dar toate pretentiile de acest gen au si un pret pe masura.

  • Mecanismul inclinabil - Acesta permite lasarea pe spate concomitenta a sezutului si a spatarului, in timp ce genunchii raman la aceeasi inaltime. Din cauza modului de utilizare, acest scaun nu prea ofera spatar ajustabil deoarece nu prea ar avea sens.
  • Mecanismul sincronizat - O optiune populara, acesta este folosit in general pentru gamele medii si superioare de scaune. La fel ca in cazul mecanismului inclinabil, atat sezutul cat si spatarul se lasa pe spate, insa acestea folosesc mecanisme separate care lucreaza impreuna.
  • Mecanismul multifunctional - Acesta ofera o libertate deplina de ajustare a pozitiei, sezutul si spatarul putand fi inclinate si blocate independent in ce pozitie doriti.

Ergonomie

In functie de tipul de scaun ales, ergonomia ofera mai multe sau mai putine optiuni de ajustare care vor permite adaptarea la corpul utilizatorului.

  • Suportul lombar - Un scaun de birou bun va avea sprijin pentru partea inferioara a spatelui si anume un suport lombar. Unele dintre cele mai bune vor avea chiar un suport lombar reglabil, care permite utilizatorului sa modeleze scaunul dupa spatele sau.
  • Spararul scaunului - Acesta trebuie sa aiba o forma ergonomica cu un suport bun atat pentru spate cat si pentru zona lombara. In cazul in care se prefera o pzitie lasata pe spate in timpul lucrului tine cont de forma si ajustarile pernei pentru ceafa deoarece aceasta permit relaxarea muschilor gatului.
  • Sezutul - Sezutul scaunului trebuie sa se poata ajusta astfel incat zona lombara sa faca un contact perfect cu spatarul, dar genunchii sa fie inca departati de marginea frontala a pernei pentru sezut.

Scaunele de birou premium permit reglarea:

  • Inaltimii sezutului, a spatarului si a cotierelor;
  • Gradului de inclinare a scaunului;
  • Gradului de inclinare a spatarului;
  • Adancimii sezutului.

Un astfel de scaun usureaza pastrarea unei pozitii neutre a corpului chiar si atunci cand se petrece mult timp la birou, diminuand durerile si senzatia de oboseala de la sfarsitul zilei.

Material

Tapiteria scaunului:

  • Pielea naturala - Un material superior apreciat pentru scaune, pielea naturala este recomandata doar daca sunteti siguri ca aveti o temperatura optima constanta in camera.
  • Pielea artificiala - Pielea sintetica trebuie evitata deoarece, chiar si in cazul in care este de buna calitate si va rezista in timp, va avea tendinta sa se lipeasca de haine sub actiunea transpiratiei.
  • Materialele textile - Un scaun de birou ergonomic de buna calitate va folosi mai multe straturi de material, unul exterior care permite pielii sa respire si unul interior rezistent, hidrofug si hipoalergic.
  • Mesh (cu spatar de tip plasa) - Este varianta ideala pentru tine, daca nu vrei sa ai probleme cu transpiratia, deoarece ventileaza foarte bine. Va oferi in acelasi timp si un grad de confort ridicat, durabilitate si intretinere usoara.

Structura de rezistenta

In general, producatorii prefera materialele plastice rezistent precum policarbonatul sau polipropilena pe care le armeaza in zonele esentiale cu metal. Din pacate, este destul de greu de apreciata rezistenta in timp a unui scaun doar privind la el, insa ar trebui sa va uitati cu atentie la modul de prindere si armare interna a bratelor, grosimea pistonului piciorului si la imbinarea dintre sezut si spatar.

Pentru a creste stabilitatea si evita bascularea, evita modelele de scaune a carei margine din fata se lungeste mai departe decat raza picioarelor. De asemenea, rotile scaunului trebuie sa fie potrivite suprafetei pe care sunt rulate (gresie, parchet, mocheta etc). Atunci cand achizitionezi scaunul ai in vedere pe ce suprafata il vei rula cel mai des, si alege rotile potrivite.

Sezutul si spatarul

Sezutul scaunului trebuie sa se poata ajusta astfel incat zona lombara sa faca un contact perfect cu spatarul, dar genunchii sa fie inca departati de marginea frontala a pernei pentru sezut. Un scaun cu o zona pentru sezut prea mare il va face pe utilizator sa stea prea in fata, negand astfel toate avantajele unui spatar ergonomic, in timp ce una prea mica va fi incomoda deoarece picioarele vor atarna in loc sa fie asezate.

Spararul scaunului trebuie sa se poata lasa controlat pe spate. Acesta trebuie sa aiba o forma ergonomica cu un suport bun atat pentru spate cat si pentru zona lombara. In cazul in care se prefera o pzitie lasata pe spate in timpul lucrului tine cont de forma si ajustarile pernei pentru ceafa deoarece aceasta permit relaxarea muschilor gatului.

Ce inseamna scaun ergonomic de birou?

Atunci cand vorbim despre un scaun de birou ergonomic, vorbim despre un scaun care confera o pozitie corecta, sanatoasa corpului. Un scaun ergonomic trebuie sa permita diverse ajustari – inaltime, unghiul spatarului, tetiera etc. Este recomandat sa alegi un scaun ergonomic, deoarece aceasta caracteristica presupune posibilitatea de a ajusta diversi parametri pentru o pozitie optima in functie de tipul de activitate desfasurat, dar si de inaltimea si greutatea ta.

Pozitia corecta pe scaunul de birou:

  • Talpile ating podeaua sau un suport pentru picioare.
  • Genunchii sunt flexati la 90 de grade si se afla fie la acelasi nivel cu soldurile, fie putin mai jos.
  • Curbura naturala a coloanei vertebrale este pastrata fie prin designul spatarului scaunului, fie cu ajutorul unei perne pentru suport lombar.
  • Umerii sunt relaxati, usor trasi inapoi.
  • Antebratele sunt asezate paralel cu podeaua.
  • Coatele sunt flexate la 90 de grade.
  • Tastatura si mouse-ul trebuie sa fie amplasate in asa fel incat pentru utilizarea acestora sa nu fie necesara intinderea coatelor.
  • Spatele este sprijinit de speteaza scaunului.

Un scaun ergonomic este elementul esential din biroul tau de acasa, asa ca verifica-i atent caracteristicile inainte de a-l achizitiona. Nu ai nevoie de un scaun de birou directorial complet ajustabil daca il vei folosi doar doua, trei ore la sfarsitul saptamanii, dar nici nu te poti astepta la o sanatate buna daca stai zilnic mai mult de opt ore pe un scaun de birou fix, oricat de sofisticat i-ar fi aspectul.