Cel Mai Bun Telescop Astronomic 2024

Creeaza Gratuit un Funnel Care Vinde! - Site Web Gratuit!
Oferta limitata: inregistreaza-te gratuit pe viata! (include 3 tuneluri de vanzare, 2000 de contacte și e-mailuri nelimitate de trimis!)

S-ar putea sa te intereseze si ➤ Cel Mai Bun Purificator De Aer

Ad

Cum sa alegi cel mai bun telescop astronomic?

Lumea cosmosului a fascinat omenirea de-a lungul istoriei, si se pare ca nu inceteaza sa ne uimeasca si sa ne atraga nici azi.

Cum nu lucram toti la Planetariu sau la NASA, cea mai accesibila metoda de a face observatii pe cerul instelat, este cu ajutorul unui telescop astronomic.

Acest aparat iti poate oferi posibilitatea de a admira universul in toata splendoarea sa. Cu toate acestea, nu este un obiect care se achizitioneaza usor.

Nu poti sa iti cumperi un telescop astronomic la fel cum iti cumperi o masina de tocat carne. Sunt multe detalii complexe legate de tehnica specializata si optica pe care trebuie sa le ai in vedere inainte de alege cel mai potrivit telescop pentru tine sau copilul tau. Iti recomandam sa il cumperi dintr-un magazin specializat si dintr-un magazin online.

Astfel vei gasi calitate la preturi foarte bune. Chiar daca descrierea unui astfel de produs este foarte detaliata, cel mai probabil iti va fi greu sa intelegi termenii si valorile exprimate, precum si maniera in care aceste caracteristici influenteaza pretul final.

De aceea am pregatit un ghid de cumparaturi in care explicam fiecare termen si prezentam principalele caracteristici pe care trebuie sa le aiba cel mai bun telescop astronomic, astfel incat sa te poata servi cat mai bine. In alegerea ta tine cont de urmatoarele aspecte:

De ce sa alegi cel mai bun telescop astronomic?

Indiferent ca il alegi pentru tine, pentru copiii tai sau pentru a-l face cadou, un telescop astronomic poate deschide cale inspre un hobby deosebit de captivant si de sanatos. Cu toate acestea, inainte sa faci o investitie serioasa, este bine sa stabilesti cat de mult va fi folosit. Nu are nici un rost sa iti cumperi un telescop foarte performant daca il vei folosi de doua ori pe an.

Locul in care ai de gand sa il folosesti conteaza de asemenea in stabilirea dimensiunilor potrivite pentru tine. In general, daca simti ca pasiunea pentru cosmos nu va dura mult, nu are rost sa iti cumperi cel mai scump model. In schimb, daca esti cu adevarat interesat de lumea cosmosului, iti vom prezenta in continuare cum poti face cea mai buna alegere.

Tipul de telescop

Telescop astronomic performantIn functie de configuratia acestuia si modul de functionare, exista trei mari tipuri de telescoape astronomice: refractor, reflector si catadioptric.

Telescopul refractor

Este cea mai accesibila optiune, si este recomandata astronomilor amatori care vor sa studieze planetele sistemului solar sau luna, dar pot face si observatii terestre. Principalul avantaj al acestui tip de telescop este usurinta intretinerii. Datorita configuratiei, lentilele nu trebuie calibrate sau curatate des. De fapt, sunt rare cazurile in care este nevoie sa le cureti.

De asemenea, imaginile vizualizate au un contrast foarte bun. Un dezavantaj este nivelul de saturatie al culorilor care este mai scazut, insemnand ca acestea nu sunt redate cu acuratete. De asemenea, acest tip de telescop cantareste ceva mai mult si apertura este in general mai mica.

Telescopul reflector

Are o apertura mai mare ceea ce iti permite sa faci observatii mult mai calitative. Este optiunea ideala daca vrei sa treci de la amator inspre profesionist, avand un mecanism ceva mai complex, dar si capacitatea de a reda imagini mai clare la un spectru mai extins.

Pe langa planetele sistemului solar, si cateva stele importante, vei pute observa roiuri de stele si galaxii indepartate. Detaliile sunt mult mai fine decat in cazul telescopului refractor, iar din punctul de vedere al portabilitatii, acest tip de telescop este o alegere excelenta.

Dezavantajul apare la partea de intretinere. Acest tip de telescop este mai dificil de intretinut intrucat oglinzile vor necesita recalibrare si o curatare mai frecventa, deoarece tubul telescopului este deschis. Asta inseamna ca daca nu ai cunostinte tehnice, va trebui sa apelezi la o persoana sa te ajute.

De asemenea, contrastul in cazul telescopului reflector nu este la fel de bun ca in cazul celui refractar.

Telescopul catadioptric

Reprezinta un hibrid ideal intre cele doua de mai sus, avand ca unic dezavantaj, pretul ceva mai ridicat. Cu toate acestea este o varianta ideala daca esti in cautarea unui telescop astronomic care sa iti serveasca la ceva mai mult decat un simplu hobby. Este cea mai bun model de telescop astronomic, care iti va oferi cele mai bune imagini, avand si o apertura mai mare.

Exista doua mari modele de acest tip: Schmidt-Cassegrain si Maksutov-Cassegrain. Oricare din acestea doua este o alegere buna. Cu toate acestea, daca astronomia este o simpla pasiune pentru tine, o investitie asa mare nu prea isi are rostul.

Apertura sau diametrul lentilei

Se refera la diametrul obiectivului, si pentru a ne fi mai usor de ales, ne vom referi pe rand la trei tipuri de apertura: restransa, medie si extinsa.

Apertura este cel mai important aspect pe care trebuie sa il iei in considerare atunci cand alegi un telescop.

Ca regula generala, cu cat diametrul obiectivului este mai mare, cu atat va putea capta mai multa lumina, oferindu-ti o mai buna claritate a imaginilor.

  • Apertura restransa: se incadreaza in valorile de 50-70 mm si sunt cel mai des intalnite la telescoapele terestre sau refractoare. Este un diametru potrivit pentru amatori, sau pentru alegerea primului telescop.
  • Apertura medie: cuprinde valori intre 70-100 mm, si este potrivita pentru oricine.
  • Apertura extinsa: intre 100-150 mm sau chiar mai mult, este cea mai buna optiune daca ai un buget generos. O astfel de apertura iti da posibilitatea de a vizualiza stele cu luminozitate moderata destul de indepartate de pamant. O apertura extinsa are si o rezolutie mai buna, ceea ce iti va permite sa ai o imagine de ansamblu in perspectiva, fiind capabil sa distingi distanta dintre stele, desi aparent au aceeasi dimensiune. Cu toate acestea, trebuie sa ai in vedere ca, cu cat apertura este mai mare, cu atat telescopul va fi mai scump si mai greu, deci mai dificil de transportat.

Montura

Montura telescopului determina stabilitatea acestuia, dar si modul in care il vei putea manevra pentru ati schimba punctul de observatie. Exista trei mari tipuri de montura: alt-azimutala, ecuatoriala si GOTO.

  • Montura alt-azimutala: este cea mai simpla varianta, si cea mai usor de folosit, dar si cea mai ieftina. Impreuna cu montura Dobson care face parte din aceeasi categorie, este varianta ideala pentru un utilizator amator. Asezata pe un trepied, iti permite miscarea telescopului pe verticala sau orizontala, deci stanga, dreapta, sus sau jos.
  • Montura ecuatoriala: cel mai bun telescop astronomic pentru astrofotografie este cel cu montura ecuatoriala. Deoarece iti permite alinierea axei orizontale cu axa pamantului, vei putea urmarii mult mai bine obiectele de pe cer. Principalul dezavantaj este faptul ca necesita alinierea dupa Steaua Polara, ceea ce iti va lua destul de mult timp, fiind o procedura complexa. Cu toate acestea, montura ecuatoriala iti permite focalizarea oricarui punct cosmic dorit.
  • Montura GOTO: Montura GOTO este in realitate o functie computerizata, cu posibilitate de aplicare atat la montura alt-azimutala , cat si la cea ecuatoriala, functie ce iti permite programarea telescopului pentru vizionarea unui anumit punct selectat dintr-o baza de date. Practic ai posibilitatea de a programa telescopul sa gaseasca singur o locatie de pe cer pe care sa o poti studia mai tarziu. Iti este chiar mai usor sa folosesti montura sau functia GOTO daca o vei putea conecta la un computer.

Raportul focal al telescopului

Se refera practic la un raport invers proportional intre profunzimea campului vizual si puterea de zoom. Se calculeaza ca raport intre distanta focala (distanta dintre obiectiv si focar) si valoarea aperturii. De exemplu, o apertura de 200 de mm si o distanta focala de 1 m va rezulta intr-un raport focal de 5, exprimat in descrierile de produs ca f/5.

Exista doua tipuri de raport focal: lent si rapid. Orice valoare a raportului peste f/6 este o valoare rapida, ceea ce inseamna ca te vei bucura de un camp vizual mai larg si mai profund, dar puterea de zoom va fi mai mica.

La polul opus, orice valoare ce este sub f/6 defineste un raport focal lent, ceea ce inseamna ca valoarea campului vizual este mai mica, dar imaginea va putea fi mult mai marita. Cele mai mari raporturi focale sunt cele catoptrice.

Portabilitate

Telescop astronomic pentru descoperirea planetelorAtunci cand alegi cel mai bun telescop astronomic este important sa stabilesti dinainte unde il vei folosi si cat de mult ai de gand sa il transporti. Impreuna cu trepiedul si montura, un telescop poate ajunge usor sa cantareasca 15 sau 20 de kg. Iti recomandam un telescop ce ajunge pana in 200 mm in apertura daca ai de gand sa il folosesti de acasa.

Daca il vei transporta mai des trebuie sa fii gata sa sacrifici putin din apertura. O valoarea a aperturii intre 70 mm si 100 mm va fi mult mai potrivita pentru tine, oferindu-ti posibilitatea de a folosi mai des telescopul si de a-l transporta mult mai usor.

Accesorii

  • Cautatorul: pentru cei care nu isi permit un telescop cu montura GOTO, cautatorul este cea mai accesibila varianta. Aceasta luneta speciala iti permite sa localizezi cu mai multa usurinta destinatia dorita.
  • Ocularele: ocularele reprezinta lentila cea mai apropiata de ochiul uman, cea care este prezenta si in cazul microscop. Aceasta lentila poate avea mai multe valori, ceea ce iti ofera mai multa versatilitate in modificarea profunzimi de camp.

Pret si brand-uri

Inainte sa cumperi un telescop este bine sa iti stabilesti un buget. La urma urmei esti pe cale sa investesti intr-un hobby, si unul destul de costisitor, asadar stabileste mai intai cate da pasionat esti de astronomie si cat de mult timp poti aloca acestui hobby.

Daca esti incepator, iti recomandam sa faci o investitie moderata, si sa nu cazi in capcana goanei dupa performanta. Dupa o perioada in care iti dai seama ca este o pasiune in care merita sa investesti poti sa te orientezi inspre telescoape ce iti ofera o performanta mai mare.

Cei mai renumiti producatori care si-au format o buna reputatie sunt: Orion, Celestron, Bresser si Meade. Asadar, daca vrei sa faci o investitie de calitate, orienteaza-te inspre aceste patru companii.