Cel Mai Bun Whisky 2024

Acest site foloseste linkuri de afiliere: daca faceti clic pe un link, este posibil sa castigam un comision.

Creeaza Gratuit un Funnel Care Vinde! - Site Web Gratuit!
Oferta limitata: inregistreaza-te gratuit pe viata! (include 3 tuneluri de vanzare, 2000 de contacte și e-mailuri nelimitate de trimis!)

S-ar putea sa te intereseze si ➤ Cel Mai Bun Trening Pentru Femei

Ad

Cum sa alegi cel mai bun whisky?

Whisky-ul este o bautura simpla si puternica care a aparut pentru prima data in secolul V. Etimologia cuvantului „whiskey” provine din Statele Unite sau din Irlanda, in timp ce ”whisky” provine din Scotia. Whisky-ul isi are originea in Irlanda, dupa care este preparat si de scotieni, datorita gustului rafinat, al aromelor si al culorii.

Whisky-urile sunt de doa feluri, whisky single malt si scotch whisky blended. Diferenta dintre acestea este data de faptul ca un whisky single malt provine dintr-o singura distilerie si are la baza lui orz 100%. Pe cealalta parte, scotch whisky blended este produs din amestecarea a mai multor tipuri de whisky, iar pe langa acestea mai exista si whisky afumat si neafumat.

Tipuri de whisky

Cand vine vorba de un whisky de calitate, trebuie sa luam in vedere modul in care acesta este produs, deoarece exista doua variante diferite de a prepara o bautura de calitate.

Blended scotch whisky este considerat a fi pe primul loc in lume si are la baza o combinatie intre diferite tipuri de whisky care sunt produse din malt si o spirtoasa. La celalalt pol, se afla whisky-ul care este produs in totalitate din malt de orz.

Clasificare whisky

Unul dintre cele mai celebre whisky-uri este whisky-ul scotian, care mai este cunoscut si dupa numele de scotch, dupa care este urmat de cel american pe care il mai regasiti si sub numele de Bourbon. Daca ai o pasiune pentru whisky-uri de calitate si esti o persoana destul de pretentioasa, s-ar putea sa fii multumit si de whisky-ul produs in tari precum Irlanda, Canada sau Japonia.

Fiecare tara are un mod destul de asemanator, dar in acelasi timp diferit de a produce whisky-ul, insa cele mentionate mai sus sunt printre cele mai calitative whisky-uri de pe piata.

Varsta/Vechimea

Nu doar varsta vinului conteaza, ceea ce inseamna ca cu cat este whisky-ul mai vechi, este mai calitativ. Pentru ca un whisky sa fie considerat bun si de calitate, este necesar sa fie lasat la maturare cel putin o perioada de 3 ani. Insa daca doresti sa te rasfeti cu un gust special, ati recomndam sa optezi pentru un whisky care depaseste 10-12 ani.

Taria

Desigur ca pe langa gust, tara de provenienta si varsta unui whisky, un detaliu important este dat si de concentratia de alcool pe care acesta o are. Pe piata gasim mai multe sortimente de whisky , care au diferite concentratii de alcool. Daca sunteti un fan al bauturilor alcoolice puternice, trebuie sa va indreptati atentia catre un whisky care are concentratia de alcool cat ai mare.

Cine a inventat whisky?

Se considera ca primul whisky care a aparut, a fost whisky-ul irlandez. Legendele spun ca in secolul V, Sfantul Patrick i-a invatat pe irlandezi sa faca „uisce beatha”, bautura care in zilele noastre se numeste whisky.

Cea mai veche distilerie de whisky care functioneaza si in zilele noastre este Old Bushmill din Irlanda si a fost infiintata in anul 1276. Vecinii irlandezilor, scotienii au invatat repede cum sa prepare si ei aceasta bautura, pe care ulterior au numit-o whisky. La acea vreme, Casa Regala a Scotiei a pus monopolul pe whisky si l-au interzis spre vanzare. Mai mult decat atat, fabricarea bauturii era interzisa pentru scotienii de rand, moiv pentru care pana prin secolul 19 distilarea whisky-ul scotian a fost facut in mare parte clandestin.

Americanii insa, l-au transformat in anul 1789 in bourbon, care este considerat a fi un var indepartat al whisky-ului.

Cum se face whisky?

Procesul de productie al whisky-ului se imparte in mai multe etape. In prima etapa, se obtine maltul din cereale, insa whisky-ul american sare peste aceasta etapa. Dupa ce orzul decojit se usuca complet, se lasa la inmuiat in jur de 10 zile, iar din acest proces apare maltul, care si el la randul lui este pus la uscat. Pentru whisky-ul scotian se foloseste fum care se obtine din arderea carbunelui sau a turbeului, deoarece aroma de turba afumata este considerate a fi o caracteristica speciala a bauturii scotiene.

Mai departe, maltul uscat se macina si se toarna apa fierbinte, dupa care este lasat un interval de timp de 8-12 ore si rezulta o musta care se lasa la racit, apoi se adauga drojdie. Urmeaza un proces de fermentare timp de doua zile la o temperatura de 35 de grade.

In urma fermentarii, whisky-ul are taria de 5%, apoi urmeaza un proces de distilare. In prima faza se utilizeaza un lichid care are un continut de alcool de 30%, iar in cea de-a doua faza un alt lichid care are 70% alcool.

Urmeaza mai apoi ca rezultatul sa fie distiluat cu apa, iar ultima etapa este imbatranirea. Lichidul se imbutoliaza in butoaie de stejar, pentru a capata propietati aromatizzate, dar si culoare si se lasa in acel butoi in jur de doi-trei ani. Desigur, exista tipuri de whisky care se lasa si mai multi ani, insa acestea sunt editiile de colectie sau exclusive.

In final, inainte de a fi imbuteliat, whisky-ul se filtreaza cu ajutorul membranelo de hartie, dupa care se dilueaza cu apa de izvor.

Din ce se face whisky?

Ingredientele din whisky difera de la o tara la alta, spre exemplu whisky-ul scotian se produce pe baza de orz, whisky-ul irlandez pe langa orz se adauga si secara, iar whisky-ul american si canadian are la baza sa porumb si grau.